| Kombinovaná chladnička Fagor se třemi nezávislými prostory |
Chlazení - trendy
Nastávají parné letní dny a tak začíná být více ne kdy jindy aktuální téma chlazení. A nejde jen o chlazení nápojů, které nemáme rádi teplé, ale zejména o uchovávání potravin, které by bylo bez chladící techniky daleko obtínějí. Proto trochu nahlédneme do problematiky technických moností chlazení, vysvětlíme si na které vlastnosti chladniček je třeba dávat při nákupu nových výrobků předevím pozor a osvětlíme si některé pojmy a funkce, se kterými se můete setkat.
Úplně na začátku bych se rád zmínil o ledničkách a lednicích, co je historické označení, které často dodnes pouívají i odborníci, ale můe být poněkud zavádějící. Slovo lednice (nebo ledárna) se ji odedávna pouívalo pro místnost, do které ledaři, (co bylo kdysi ctěné povolání) naváeli v zimě led z řek, kde se mohly buď přímo uchovávat potraviny a nejčastěji pivo v hostincích, nebo odkud se led pouívaný k chlazení nosil jinam. Ledničkou potom byla skříň, která měla uvnitř zásobník na led, který se pomalu rozpoutěl a tak ochlazoval její vnitřní prostor. Vidět ji můete například ve Svitavském muzeu, které nabízí také nádhernou kolekci historických praček.
Co umí dnení chlazení?
Vichni od chladničky očekáváme, e bude umět uchovat nae potraviny v chladnu, co by ale dnes ji bylo trochu málo. Dnes i zde těíme z rychlého rozmachu elektroniky, která umoňuje jednak přesné řízení a sledování teplot uvnitř chladničky a to i na více místech, ale také řadu funkcí a inteligentní řízení chodu chladničky. To má vliv nejen na zvýení doby trvanlivosti potravin, ale také na spotřebu energie, o které si řekneme později.
Led je nepřítel
Ano, zní to divně, ale největí energetické ztráty zejména v mrazničkách působí vrstva ledu, která narůstá na výparnících. Led je toti velmi dobrý tepelný izolant a tak stejně jako brání ochlazování prostoru uvnitř iglú, které je z ledu postaveno, brání také ochlazování prostoru pro potraviny v mrazničkách a chladničkách.
Dnes ji samozřejmé automatické odtávání chladničky umí kadý model, s výjimkou některých malých přístrojů s vestavěnou schránkou na uchovávání zmrazených potravin, kterou tvoří výparník. Proto mají moderní chladničky na zadní stěně deskový výparník, skrytý těsně pod plastem zadní stěny a pod ním lábek pro odstraňování zkondenzované vody s odtokem do misky umístěné na motorkompresoru. Odtud se voda vypaří.
O něco méně obvyklé je automatické odmrazování mrazniček či mrazících částí kombinovaných chladniček, které označujeme jako systém No Frost. To je toti technicky náročnějí. Zde se vyuívá nuceného oběhu ledového vzduchu, který je ochlazován mimo prostor pro potraviny, kde se také tvoří námraza. Jednou za čas se tento prostor ohřeje na nadnulovou teplotu a led odtaje. Můe to vypadat jako energeticky náročná operace, co pochopitelně je, ale oproti ztrátám energie, kterou působí led na výparníku, jde o zanedbatelné mnoství energie. Proto jsou v reálném provozu mrazničky s automatickým odmrazováním úspornějí.
Potraviny jako v bavlnce
Je dokázáno, e změny teplot při uchovávání potravin zkracují jejich dobu pouitelnosti, proto výrobci aplikují do chladniček i mrazniček systémy rychlého vyrovnání teplot, která se zvýí vdy při otevření dveří nebo při přidání nových potravin. V případě chlazení jsou to funkce Rychlé zchlazení, Super Cool, Superchlazení, nebo Coolmatic. U mrazících části jde pak o Rychlé zmrazení, Super Freeze, Supermrazení, či Frostmatic. Vechny tyto funkce umoňuje přesné sledování teploty pomocí elektroniky. Ta v případě poklesu teploty vyhodnotí její průběh a nejen dochladí, ale teplotu jetě sníí, a to i za působení nuceného oběhu vzduchu, který zvýí účinnost ochlazování potravin. Tím se dosáhne velmi rychlého sníení teploty čerstvých a zachování teploty uskladněných potravin, které jsou tak uchovávány s delí trvanlivostí.
Nejen zelenina chce speciální zacházení
Asi tuíte, e jde o vlhkost, její nízká hladina by mohla zapříčinit osychání nebalených potravin a zejména zeleniny. Vysoká vlhkost naopak podporuje plísně a bakterie. Proto se výrobci předhánějí v systémech aplikovaných v zásuvkách na zeleninu. | Freshbox chladničky Electrolux slouí k uchovávání ve stabilní teplotě i vlhkosti | Ty mají za úkol udret v prostoru pro zeleninu a ovoce správnou vlhkost vzduchu, tím, e ji částečně uzavírají, aby zamezili sniování vlhkosti a přesto umoní správné ochlazování potravin. U některých přístrojů lze dokonce nastavit, zda chceme nií či vyí vlhkost, co vyuijete i při uskladněn masa a ryb. Najdete je pod názvy Fresh Control, 6. smysl Fresh Control (elektronicky řízený), Moist Balance, ProFresh, LongFresh, nebo CrisperBox.
Narazit můete také na speciální schránky pro uchovávání masa, sýrů a ryb, které udrují kromě vlhkosti také nií teplotu (např. ChillerBox, ChillerSafe, MultiFresh), nebo na schránky které vlhkost uměle dodávají.
Bakterie a plísně zničit!
O kodlivosti plísní a bakterií uvnitř chladničky nikdo nepochybuje. Dříve jsme se spokojili s tím, e nízké teploty omezí jejich mnoení, ale dnes je chceme aktivně likvidovat. Nejčastějím způsobem boje proti nim je vyuití sloučenin stříbra pro povlak vnitřních stěn chladničky. To je známé svým antibakteriálním působením ji od středověku.
Vyspělejím systémem je filtrace vzduchu u chladniček s jeho nuceným oběhem. Spóry plísní i bakterie se toti vzduchem dobře roznáí, proto je filtrace logickou cestou k jejich odstranění. Současně můe filtr absorbovat zápachy. Přibývá vak nutnost filtr jednou za nějaký čas vyměnit.
Speciální funkce
Asi tuíte, e i za dalími funkcemi se skrývají monosti, které přinesla elektronika.
Funkce Prázdniny (Holidays, Vacation) slouí k provozu chladničky pokud v ní nejsou potraviny. Pokud byste přístroj vypnuli, bakterie a plísně se uvnitř rychle pomnoí a způsobí minimálně nepříjemný zápach. Důkladné vymytí vodou s octem je sice částečně účinné, ale pracné. Funkce prázdniny zajistí minimální spotřebu a teplotu při ní se bakterie a plísně mnoí minimálně. | LED osvětlení Candy - etří energií a nezahřívá prostor chladničky |
Eco vyuívá přesného řízení teplot k nastavení optimálních teplot pro chladničku i mrazničku při nejmení moné spotřebě energie.
LED osvětlení spotřebovává oproti árovce podstatně méně energie a navíc produkuje minimum odpadního tepla, které při pouití árovek zbytečně ohřívalo prostor pro potraviny. Plynulé rozsvěcování osvětlení některých přístrojů je ji jen příjemným efektem.
Spotřeba je klíčová
Přestoe spotřeba dneních chladniček dosahuje i u velkých kombinovaných přístrojů úrovně okolo 1 kWh za den, jde o spotřebič s velkou spotřebou. Je to proto, e oproti větině spotřebičů je chladnička v provozu neustále. Kdy ji potom srovnáme se spotřebičem, by energeticky náročným, který vyuijeme jednou za čas, ovlivní nai peněenku více.
Proto bylo velmi uitečné zavedení označování spotřebičů pomocí energetických tříd zavedené EU. Díky němu se podařilo provádět jednoduché srovnání spotřeby u různých výrobků a přimět tak výrobce k rychlejímu vývoji úsporných přístrojů. Vdy před 10 lety byla spotřeba srovnatelných chladniček zhruba dvojnásobná.
Zařazení do původních energetických tříd ale nedostačuje, proto výrobci začali sami pouívat označení A + či A-x%, které ale nebylo oficiálně podpořeno normou EU. Ta vchází v platnost letos a zavádí nové energetické třídy A+, A++ a A+++. Ji nyní jsou na trhu výrobky, které se řadí do nejúspornějí z nových tříd, co znamená, e v brzku bude nutné normu opět revidovat.
Zajímá vás co má vliv na spotřebu energie u chlazení? Určitě je to účinnost chladící apartury, ale předevím kvalita izolace, která má vliv také na dobu po kterou spotřebič udrí správnou teplotu v chladícím prostoru při výpadku proudu (pochopitelně za podmínky, e neotevřete dveře). To je vlastnost, kterou sice vyuijete jen výjimečně, ale můe zachránit potraviny.
Jak postupovat při výběru
Pokud jste se rozhodli vyměnit chladničku či mrazničku proto, e nesplňuje vae nároky nebo jste si uvědomili, e stará chladnička spotřebovává zbytečně moc energie, určitě se vám bude hodit pár rad.
Jako první zvate jakou velikost chladničky nebo mrazničky budete potřebovat. Nezapomeňte uváit i období různých svátků, kdy potřebujeme větí prostor pro zásoby potravin. Z energetického hlediska je výhodnějí mít jeden větí přístroj, ne po nějakém čase dokoupit dalí, co se často stává zejména u mrazniček.
Při umístění v kuchyni je pohodlné, pokud má hospodyňka po ruce jak chlazené tak i mrazené potraviny. Proto jsou velmi populární velké kombinované chladničky nebo dokonce americké chladničky.
Dříve často zvaovaná otázka, zda je výhodnějí kombinace s jedním nebo dvěma motory ji pomalu pozbývá na důleitosti. Problém řízení obou chladících okruhů je vyřeen pomocí vysokotlakých ventilů a také motorkompresory jsou konstruovány pro vyí výkon. Nejen elektronické řízení teplot můe být konstruováno jako nezávislé a udrovat nastavenou teplotu v kadé části. Na trhu se objevují i výrobky, které mají tři oddělené prostory, u kterých lze díky elektronickému ovládání nastavit různé teploty. To můe být výhodné, pokud potřebujeme navýit kapacitu chladničky nebo mrazničky, ale umoní také skladovat potraviny při třetí teplotě.
Tím se dostáváme k volbě mezi elektronickým a mechanickým ovládáním. Mechanicky ovládané přístroje jsou zpravidla levnějí, ale neposkytují tolik moností jako elektronicky řízené. Za přidané peníze dostanete přesnějí řízení teplot a řadu funkcí o kterých tu byla řeč. Elektronika tak udrí potraviny o něco déle pouitelné a můe uetřit také energii.
Vybavení
Doporučuji také dobře prohlédnout a vyzkouet vnitřní vybavení chladničky, které je důleité pro jednoduché pouívání. Uitečné jsou například drátěné dráky na lahve nebo plechovky. | Skleněné police zachytí mení mnoství tekutin a tak je úklid snadnějí - chladnička Whirlpool |
Zkontrolujte také vybavení dvířek, které by mělo vyhovovat zvyklostem rodiny.
Nedávno jsem četl názor, e staré drátěné police byly vhodnějí, protoe zajiovaly lepí cirkulaci vzduchu. Dnes se do chladniček dodávají police skleněné, za kterými se nechává místo pro proudění vzduchu, co naprosto vyhovuje. Pokud je chladnička vybavena nuceným oběhem vzduchu, je jeho cirkulace jetě rychlejí ne v případě drátěných polic. Sklo je navíc hladké, lépe sevudruje a je zpravidla provedeno tak, e pokud vylijete mení mnoství tekutin, zůstanou na něm a neprotečou do dalích pater. Úklid je tak jednoduí.
Hlučnost
Moderní spojení obývacího prostoru s kuchyňským klade vyí nároky na konstrukci chlazení z hlediska hlučnosti. Kompresorové kombinované i samostatné chladničky předních výrobců dosahuji zpravidla 38 a 40 dB, samostatné mrazničky 40 a 42 dB. Z principu podstatně tií jsou absorpční chladničky, které se vak vyrábějí jen ve velmi malých objemech. Jsou hodné zejména jako minibary do hotelových pokojů.
Mluvíme-li o hlučnosti, máme vak zpravidla na myslí spíe relativní vjem, ne měřitelnou hlučnost výrobku. Na to jak hlučnost ve výsledku vnímáme má velký vliv tlumící schopnost prostředí. Proto se přístroje, které při měření ve speciální komoře budou jevit stejně hlučné, budou zdát v různých prostředích hlučné zcela odlině. K tlumení přispívají látky, koberce, závěsy a členité povrchy. Naopak nevybavené místnosti s rovnými zdmi s tvrdými hladkými podlahami hluk netlumí.
Chladnička, mraznička, kombinace...
Ano, výčet chladících zařízení v naich domácnostech pokračuje.
V poslední době je stále oblíbenějí americká chladnička, která přesahuje svými rozměry, zejména ířkou klasických 60 cm a můe dosahovat a dvojnásobku. Dělení chladničky na dvě vedle sebe stojící skříně, které se někdy také vyuívá, je jen zjednoduením konstrukce a zejména přepravy.
Americké chladničky jsou často vybaveny výdejníky na chlazenou vodu, ledovou tří nebo kostky. Pokud si plánujete americkou chladničku pořídit, zkontrolujete si, zda ji pronesete dveřmi.
Speciální chladnička na víno vinotéka je dnes stále rozířenějí součástí naich domácností. Je nabízena do velikosti pro 6 lahví, a po velké skříně s moností uskladnění přes 100 lahví. Speciálnost vinoték spočívá v monosti pochlubit se bez otevírání díky prosklení s UV filtrem. Ten chrání víno před negativními účinky světla. U některých přístrojů lze nastavit dvě teploty, abychom mohli správně uchovávat různé druhy vína. Podle řady vinařů je to zbytečné, protoe různá vína jsou uchovávána v jednom sklepě v sudech vedle sebe. Správná teplota pro uchování vín je 10 15°C, která by předevím měla být dlouhodobě stálá. | Vnitřní uspořádání americké chladničky Whirlpool s výrobníkem ledu |
Tím ovem výčet chladících zařízení v domácnostech nekončí. Patří sem i některé strojky na zmrzlinu, klimatizace, ale i tepelná čerpadla dokonce i ta, která se skrývají v úsporných suičkách prádla.
Co můeme čekat do budoucna?
Určitě to bude dalí sniování spotřeby energií, vyí vyuití elektroniky, která je zatím vyuívána hlavně u nejvyích modelů a technická vylepení v oblasti uivatelského komfortu. Určitě to bude více speciálních zón s regulovatelnou vlhkostí a teplotou, výsuvy pro snadnějí manipulaci se zásuvkami na potraviny čí více speciálních funkcí. Dočkat se tak můeme například automatického hlídání doby pouitelnost vloených potravin.
Vědecký výzkum se v poslední době zabývá také novými principy chlazení. Asi nejdál je výzkum v oblasti chlazení pomocí magnetické energie působící na speciální materiály, ale chladit lze také například mikrovlnami. Zajímavá je určitě i mylenka vyuít k chlazení sluneční energii.
Pár tipů pro údrbu chladniček
U se Vám někdy stalo, e jste měli na dně chladničky loui? Nemuselo to být jen rozlitou limonádou či vínem. V takovém případě zkontrolujte, zda se v odtokovém lábku pod zadní stěnou nedrí voda. Pokud ano, je ucpaný odtokový kanálek, který vede tělem chladničky vodu do misky umístěné nad motorkompresorem, která se od něj ohřívá a odkud se odpařuje. Občas se stane, e kousek potraviny spadne za polici a dostane se do odtokového lábku a kanálku. K čitění tohoto kanálku je jako přísluenství k některým chladničkám dodávána tyčinka z ohebné umělé hmoty nebo je do něj zasunuta tyčinka s háčky, kde se nečistoty zachytí. Tu pak stačí vytáhnout i s nečistotami. Pokud chladnička toto vybavení nemá, můete k protaení kanálku pouít jakoukoli měkčí a neostrou tyčinku o dostatečné délce. Kanálek pak můete také propláchnout trochou vody, nikoli vak horké nebo teplé. Ta by mohla kanálek pokodit, co by vedlo k zatečení vody do izolace a jejímu nevratnému pokození.
Ne vechny mrazničky nebo mrazící části kombinovaných chladniček jsou vybaveny systémem NoFrost, a proto je nutné občas odmrazit. I přestoe se nejedná o příjemnou činnost, neotálejte s odmrazováním. Námraza je velmi dobrý izolant a ji v malé vrstvě (nad 0,5 cm) umí způsobit podstatné navýení spotřeby energie. Při odmrazování je potřeba přístroj nebo jeho mrazící část vypnout a vechny potraviny vyjmout. Aby lépe přeily, naskládejte je na nějakou izolační podloku a zakryjte třeba dekou. Tak se zpomalí přenos tepla z okolí.
Před odmrazováním nasaďte odtokové trubičky, pokud jsou k přístroji dodány a nechejte otevřená dvířka. Poměrně rozířenou chybou je rozmrazování horkou vodou. To můe být nebezpečné pro vnitřní povrch chladničky, který můe prasknout nebo se deformovat. Pak hrozí vniknutí vlhkosti do izolace a její nenapravitelné pokození. Proto pokud se rozhodnete odmrazovat pomocí vody, neměla by být více ne 50°C teplá. Nejpřirozenějí je samovolné odtátí vody s tím, e kusy ledu můeme odstranit měkkou krabkou (nikdy ne čímkoli ostrým).
Pokud zjistíte nadměrnou námrazu na jednom místě mrazničky, nebo je v chladničce na zadní stěně enormně velká námraza, zkontrolujete těsnění dvířek. To udělá servisní technik, nebo si jej můete zkontrolovat sami pomocí prouku papíru. Ten zavřete mezi dvířka v podezřelém místě. Papír musí dret přivřený a nesmí jít lehce vytáhnout. Pokud vypadne nebo jde lehce vytáhnout, těsnění v tom místě netěsní. K opravě přivolejte servisního technika, který posoudí, zda se dá těsnění opravit, nebo je nutná jeho výměna. I tato závada podstatně zvyuje energetickou náročnost přístroje, proto s řeením neváhejte.
Články s podobnou tématikou:
|