Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Trouby Whirlpool

Trouba není hloupá

Možná kdysi jako prázdný a hučící prostor v kachlových kamnech si trouba zasloužila být synonymem hlouposti, ale dnes už rčení hloupá trouba opravdu nesedí. Právě naopak.
Elektrické pečící trouby patří k chloubám vývoje jednotlivých výrobců, kteří se předhánějí v tom co všechno právě jejich trouby dovedou. A není toho málo. Takže když dnes manželka řekne o svém protějšku ten můj trouba, mělo by to být spíše myšleno jako pochvala.
Podívejme se tedy co můžeme od moderních elektrických pečících trub očekávat a podle čeho si je vybírat. Vlastnosti trub budu procházet ve stejném pořadí v jakém je vhodné zvažovat je při nákupu.

Provedení

Nejčastějším provedením trub je vestavné, které již vytlačilo trouby samostatně stojící. Podobně stále ubývá sporáků, které představuji v kombinaci s varnou plochou samostatně stojící přístroj.

Pro malinké domácnosti jsou určeny stolní trouby (mini trouby), které nabízejí zhruba poloviční pečící prostor a omezenou funkčnost. Stejně tak zhruba poloviční pečící prostor, ale širokou funkčnost poskytují kompaktní vestavné trouby, které mají zachovánu šířku 60 cm se sníženou výškou. Tyto přístroje lze zamontovat dva nad sebe a oba pohodlně obsluhovat.

Moderní montáž do úrovně trupu dělá obsluhu velmi pohodlnou a bezpečnou. Některé trouby určené pro tuto montáž jsou vybaveny dvířky otevírajícími se do boku. To přináší ještě vyšší pohodlí.

Objem a množství

Objem pečícího prostoru má souvislost s maximálním množstvím najednou připravovaných pokrmů. Proto se výrobci snaží tento prostor zvětšovat, což není snadný úkol. Nejde jen o to, že jsou omezeni jednotnými vnějšími rozměry, které je nutné dodržet, ale každé zvětšení vnitřního prostoru nese vyšší nároky na izolaci, protože je nutné zachovat co nejlepší energetickou třídu a zejména nízké teploty v okolí trouby.
Největší trouba na našem trhu dnes nabízí prostor 77 l. Z hlediska uživatele je přínos jasný. Můžeme péct větší kachnu, nebo dokonce krůtu případně více cukroví, protože máme větší plechy. Drobnou nepříjemností je potom to, že při potřebě více plechů než je dodáváno s výrobkem je nutné kupovat plech přímo pro konkrétní model případně výrobce.

Při pečení vánočního cukroví, buchet a podobných pokrmů znamená značné urychlení práce možnost umístit do trouby více plechů najednou. To ale není výsada všech trub ani režimů.
Plnohodnotné horkovzdušné trouby nabízejí možnost současného pečení zpravidla na 3 úrovních (existují již první přístroje se 4 úrovněmi). Je to možné jen na vybraných programech, které využívají zadního kruhového topného tělesa a jeho ventilátoru, při které jsou teploty uvnitř pečícího prostoru v celém prostoru stejné.
trouba Gorenje
Horkovzdušné trouby umožňují péct ve více pozicích současně - trouba Gorenje
I to však má jako podmínku využívání plechů k tomu určených, které dovolí správnou cirkulaci vzduchu. Při použití neoriginálních plechů se může stát, že trouba peče nerovnoměrně, nebo na každé úrovni výrazně jinak.

Vybavení

Nejzákladnější vybavení, tedy spodní a horní ohřev s grilem, je dnes využíváno velmi málo a zejména u levných a zejména u stolních trub. Přidáním ventilátoru se rozšiřuje počet možných kombinací ohřevu na 4 a začínáme se setkávat s poněkud matoucím názvem multifunkční trouba.

Teprve zadní kruhové těleso ale umožňuje plnohodnotné současné pečení na třech úrovních, současně s dalším rozšířením nabídky způsobů pečení. Při využití horkovzdušného pečení (zadní kruhové těleso a ventilátor) použijte o asi 20°C nižší teplotu než při pečení spodní a horní spirálou. Při tomto způsobu pečení se pokrmy více vysušují, je nutné s tím počítat.
Důležitou součástí je venkovní chladící ventilátor, který ochlazuje vnější povrch trouby a brání tak jejímu přehřátí, které by mohlo mít za následek poškození okolního nábytku (hrozí zejména u méně kvalitního nábytku). Aby ventilátor správně fungoval, dbejte při montáži na správné umístění a dostatečnou velikost odvětrávacích průduchů v nábytku kolem trouby.
Pro bezpečnost zejména dětí je nutné, aby teplota dvířek byla co nejnižší. Podle evropské normy může dosahovat až 60°C nad úroveň teploty v místnosti. Proto je zasklení dvířek minimálně dvojité, daleko častěji ale s více skly. U trub s pyrolýzou se používá až čtyřnásobné zasklení.

Pára

Přidání páry je dalším logickým řešením, i když není zdaleka tak technicky snadné jak by se zdálo, ale přibližuje troubu k profesionálnímu řešení konvektomatu. Protože ale není pára jako pára, i zde může trouba umět plnohodnotné parní vaření nebo jen zvlhčování vzduchu při pečení.

Některé trouby umí pracovat s párou pomocí speciální varné nádoby, do níž se pára přivádí hadičkou z výrobníku, který je součástí trouby. Vyspělejší přístroje využívají páru v pečícím prostoru bez speciálního nádobí.
Parní programy umožňují kombinace pečení s přidáváním páry v různých poměrech a teplotách. U některých trub je možné i vaření ve 100% páře při teplotě 98°C, což je příprava pokrmů, která zachovává maximum vitamínů a minerálních látek.
Speciální kategorií jsou parní trouby, které připravují pokrmy výhradně v páře. Jsou zpravidla v kompaktním provedení, které můžete zabudovat vedle nebo nad stejně provedené horkovzdušné trouby.
trouba Electrolux
Parní trouba Electrolux - parní generátor

Mikrovlny

Příprava pokrmů pomocí mikrovln bývá kombinována s možností grilování a pečení pomocí horkého vzduchu i v samostatných spotřebičích, proto je logické, že se prosadila mezi vestavnými spotřebiči, které bývá zpravidla v kompaktním provedení.
Některé samostatně stojící mikrovlnné trouby umožňují vestavění pomocí speciálních rámečků. Toto řešení je na ústupu, protože neposkytuje jednotný design všech spotřebičů v kuchyni.

Způsoby čištění

Důležitost jednoduchého čištění trub bývá často podceňována. Pokud si ale zkusíte vyčistit neupravený vnitřní prostor trouby od mastných nečistot, pochopíte kolik námahy mohou systémy pro jednoduché čištění ušetřit.

Nejjednodušším je využití hladkého smaltu, který nedovolí nečistotám přilnout a tak je jeho očista o poznání jednodušší. Tento smalt může být kombinován s parním čištěním, při kterém je využívána čistící schopnost páry vzniklé z vody přidané do varného prostoru (Aqua clean, Water Clean, parní čištění, …).
Katalytické plechy odbourávají mastnoty i při nízkých provozních teplotách pomocí speciálního povrchu. Jejich málo známou nevýhodou je nutnost plechy po jejich vyčerpání vyměnit.

Nejdokonalejší metodou, při očistě vnitřní prostor trub opravdu jednoduše je pyrolýza. Ta využívá velmi hladkého smaltu a teploty až 500°C, pomocí které spálí všechny nečistoty na jemný prach, který lze jednoduše setřít vlhkým hadříkem. Jde o technicky náročný proces, pro jehož uskutečnění je nutná perfektní izolace vnitřního prostoru, uzamčení dvířek trouby při vysokých teplotách, nebo zachování přijatelných teplot dvířek, které se řeší troj až čtyřnásobným zasklením.
trouba Bosch
Trouba Bosch vybavená pyrolýzou, která znamená jednoduché, ekologicky nezávadné a efektivní čištění.
Podle evropské normy by oteplení dvířek trouby nemělo přesáhnout 60°C, což znamená při 20°C v místnosti maximálně přípustnou teplotu předního skla 80°C. Moderní trouby však dosahují podstatně nižších hodnot. U řady trub nepřesahuje teplota dvířek při pyrolýza 65°C.
Nejmodernější pyrolytické trouby mohou být vybaveny několika programy podle stupně znečistění a katalyzátorem, který odstraňuje zápachy vzniklé při spalování nečistot.
Do nedávna nebylo pyrolytické čištění proveditelné u parních trub, dnes jsou na trhu trouby s pyrolytickým čištěním a připařováním, takže se časem jistě dočkáme i plnohodnotného parního provozu u pyrolytické trouby.

Programové vybavení

Zkušené kuchařky jistě nebudou mít problém nastavit troubu tak, aby výsledky pečení byly perfektní i bez nejrůznějších automatik, ale moderní přístroje jejich zkušenosti nahrazují. Bez ohledu na název systému inteligentních programů (6. smysl, Auto Pilot, IQ ...) jde vždy o speciální programy určené pro přípravu konkrétních pokrmů. Podle zvoleného programu a zadané váhy surovin spustí elektronika jednotlivé části přístroje podle konstruktéry naprogramovaného algoritmu, který přesně stanoví teploty a časy po které bude pokrm připravován. Elektronika měří průběhy teplot, vlhkosti a podle nich program upravuje tak, aby pokrm byl co nejchutnější.

Některé přístroje jsou vybaveny zapichovací teplotní sondou, která měří teplotu uprostřed bloku masa a tak umožňuje řídit proces pečení ještě přesněji.
Vždy máme možnost vybírat přímo způsob ohřevu, ale stále častěji trouby umožňují vybírat z ovládacího menu přímo pokrmy, které připravujeme a přístroj sám zvolí způsob jejich přípravy, takže se nemusíme o nic starat. Elektronické ovládání komunikuje pomocí českých menu nebo piktogramů, které mám na základě vložených dat také předepíší do které úrovně máme zasunout plech a pokud je potřeba vyzvou nás v průběhu pečení k otočení pokrmu.
Pozor, při automatickém pečení troubu neotevírejte pokud to automatika nevyžaduje. Každé otočení by narušilo probíhající program a pokrm by potom nebyl správně připravený. Zpravidla si také můžete uložit některý ze svých postupů pečení do paměti, abyste jej mohli kdykoli jednoduše použít.

Novinkou jsou programy pro nízkoteplotní pečení, které se stává hitem díky lepšímu zachování nutričních hodnot, minimálnímu úbytku hmotnosti masa a výbornou chuť i barvu masa. Nízkoteplotní programy ale vyžadují mnohem více času na pečení.
Výhodou bude jistě také možnost nastavení nízkých teplot (až od 35°C), které využijete například při sušení ovoce, hub nebo bylin.
trouba AEG
Trouba AEG vybavená zapichovací teplotní sondou
Programové vybavení se stará u moderních trub i o správný průběh čistících programů včetně pyrolýzy.

Užitečné doplňky

Určitě stojí za to, zamyslet se nad vnitřním vybavením.
Pokud investujete do pyrolytické trouby, pak by stálo za úvahu aby i pečící plechy a boční mřížky bylo možno takto čistit. Zatím neexistují výsuvy, které by nebylo nutné před pyrolýzou sejmout, ale i toho se jistě časem dočkáme.

Dnes jen málo trub je vybaveno otočným grilovacím rožněm. Použití tohoto vybavení umí značně znečistit pečící prostor, takže se přímo nabízí pyrolýza jako souběžný požadavek. I takové kombinace již výrobci nabízejí.

Ke zvýšení bezpečnosti manipulace s potravinami v troubě přispívá možnost vysunout pečící plech co nejvíce mimo prostor trouby. Jasným favoritem v této oblasti jsou plnovýsuvy vyvážející plech zcela mimo prostor trouby, kterými jsou některé trouby vybaveny, případně je možné je dokoupit. Nápaditou variantou jsou samočinné výsuvy, které se vysunou vždy při otevření dvířek.

Protože je moderním povrchem nerez, je vhodné při nákupu dbát také na to, aby na něm neulpívaly otisky prstů, které by bylo nutné stále čistit. Většina výrobců již využívá nerez s povrchovou ochranou proti otiskům prstů.



Magazín Inspirace Euronics - 6 / 2012
Pro časopis Inspirace EURONICS č.6 / 2012
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: AEG - Electrolux, Bosch, Electrolux, Gorenje, Whirlpool



Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Seřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Seřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.