Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Výhody moderních technologií

Na tomto místě je třeba podotknout, že za dlouhou řadu vymožeností, včetně nízké energetické náročnosti nejen chladících zařízení, vděčíme rozvoji elektroniky a jejímu zdokonalování.
Vnitřní panel chladničky Candy
Vnitřní panel chladničky Candy skrývá LED osvětlení a i rozvod studeného vzduchu.
Elektronika a výhody které přináší, pronikají dnes již i do výrobků s nízkou pořizovací cenou. Důvodem je nejen snižování ceny elektronické výbavy spotřebičů díky jejímu masovému nasazení, ale také navýšení užitných hodnot výrobků.
Na úsporách energií se podílí také moderní izolační hmoty aplikované ve stěnách chladících zařízení, které mají i při tenkých stěnách a tím zvětšeném vnitřním prostoru vynikající tepelně izolační vlastnosti.
Přesné elektronické řízení teplot umožňuje udržet nastavenou hodnotu v rozmezí jednoho stupně, kdežto starý bimetalový termostat spínal v rozmezí zhruba sedmi stupňů. Při správné stabilní teplotě potraviny pochopitelně vydrží déle.
Pro potraviny je výhodné rychlé zchlazení na skladovací teplotu. S výhodou přitom využijete funkce rychlého zmrazení (Supermrazení, Frostmatic, Super Freeze) a rychlého zchlazení (Superchlazení, Coolmatic, Super Cool). Pokud budete mít k dispozici tyto funkce je již jen na vás, abyste potraviny do chladničky a mrazničky vložili co nejdříve po nákupu. Funkce rychlého zchlazení lze také využít pro rychlé zchlazení nápojů, pro které mají některé chladničky speciální přihrádku a funkci Drink Express.
Chcete ušetřit energii vypnutím prázdné chladničky při odjezdu na dovolenou? To bývá problém. Ve vlhkém a teplém prostředí vypnuté chladničky se rychle množí plísně a začíná páchnout. Moderní chladničky nabízejí funkci Holiday (Prázdniny, Go' n' Save), která automaticky udržuje teplotu, při které plísně a zápachy nevzniknou.
Bakterie ale rostou i v prostředí zapnuté chladničky a jejich přítomnost může způsobovat zkrácení trvanlivosti jídel. Boj proti bakteriím vznikajícím v chladničce vedou moderní přístroje na dvou frontách. Vnitřní povrch chladniček může být ošetřen povlakem na bázi stříbra, které zabraňuje růstu bakterií. Najdete jej například pod názvy AntiBacterial, Bacteria Stop, Silver Nano, AgIon, Bacteria Safe systém.
Druhým způsobem ochrany proti bakteriím, který může být uplatňován v chladničkách s nucenou cirkulací vzduchu jsou antibakteriální vzduchové filtry s aktivním uhlím. I tyto filtry mají své obchodní názvy: AntiBacterialFiltr, No Odour Filter, Filtr Bio, Hygienizer...
To, že každý druh potraviny potřebuje trochu jiný způsob uskladnění bylo zohledněno již ve starších chladničkách. K přihrádkám na zeleninu přibyly nulové zóny s řízenou vlhkostí, které udržují teplotu těsně nad nulou a podle udržované vlhkosti jsou určeny pro zeleninu nebo pro ryby, sýry a maso. Novinkou jsou přihrádky s elektronickým nastavením teploty v rozmezí těsně pod nulou, podle toho jak je chcete využívat (freshProtectbox), nebo přihrádky s teplotou dosahující mírně pod nulu pro uchovávání vařených jídel a mas (CoolBox).

Různé konstrukce chladících zařízení

  • Lednice – bývala místnost pro uchovávání nápojů či potravin pomocí přírodního ledu, vytěženého v zimě na vodních tocích. Chladící skříň s dvouplášťovým obalem do něhož se plnil led se jmenovala stejně.

  • Monoklimatická chladnička – chladnička bez speciálního oddělení pro uchovávání zmrazených potravin. Vyrábí se ve velikostech zhruba od 100 do 400 litrů.

  • Chladnička s výparníkem – dnes již málo používaná konstrukce, u které výparník tvoří vnitřní box pro přechovávání zmrazených potravin. U ostatních typů chladniček se využívá deskový výparník, který je zpravidla umístěn těsně pod povrchem zadní stěny chladícího prostoru.

  • Dvoudveřová chladnička – uspořádání jednokompresorové chladničky s mrazničkou nahoře. Oba prostory mají vlastní dveře. Mrazící prostor je podstatně menší než chladící. Zpravidla nemají NoFrost systémy a odmrazování může být obtížnější díky problematickému odstraňování rozpuštěného ledu.
    Přihrádka VitaFresh v chladničce Siemens
    Přihrádka VitaFresh v chladničce Siemens
    Někdy je pro tyto účely vytvořen odtokový kanálek do chladničky, kam je nutné při odmrazování postavit nádobu na odtátou vodu. Vybaveny jsou jedním termostatem, teplota v mrazícím prostoru je řízena od teploty v chladící části.

  • Kombinovaná chladnička – rovněž má dvoje dveře, rozdílem je poměr prostorů, kdy se objem mrazničky blíží objemu chladničky. Umístění méně používané mrazničky dole poskytuje snazší manipulaci s potravinami v chladničce. Obě části jsou často nezávislé s možností nastavení teplot v každé zvlášť. Někdy se vyrábí v provedení se dvěma kompresory.

  • Americká chladnička – stále oblíbenější velkoobjemová kombinovaná chladnička. Na rozdíl od běžné kombinace jsou chladnička i mraznička vedle sebe. Může být napojena na vodovodní řád a vybavena automatem pro čepování chladné vody, kterou může i filtrovat a sytit kysličníkem uhličitým, výrobníkem ledových kostek a tříště.

  • Skříňová mraznička – skříň zpravidla základního půdorysu (60 x 60 cm), s dveřmi zepředu vybavená přihrádkami a šuplíky. Výhodou je lepší přehled nad uloženými potravinami, nevýhodou vytečení chladného vzduchu při otevření, které způsobuje vyšší spotřebu při častém otevírání.

  • Truhlová mraznička – skříň proměnné šířky zpravidla přibližně zachovává hloubku 60 cm a výšku 85 cm. Shora je uzavírána víkem. Výhodou je menší ovlivnění spotřeby v důsledku otevírání víka, nevýhodou poměrně špatný přehled a přístup k potravinám.

Slovníček

  • Zmrazovací výkon - udává hmotnost čerstvých potravin, které je možné zmrazit za 24 hodin. Pro správné zmrazení se nedoporučuje zmrazování celého bloku potravin, ale jeho rozporcování do menších částí, které budou rychle zmrazeny. Pomalé zmrazování degraduje kvalitu potravin.

  • No Frost – technologie automatického odmrazování mrazničky pomocí od mrazícího prostoru odděleného výparníku, který je v pravidelných intervalech odmrazován zahřátím. Ochlazování potravin probíhá pomocí oběhu studeného vzduchu.

  • MultiAirFlow - systém vzduchových kanálků zajišťujících rovnoměrné rozložení teplot řízenou distribucí chladného vzduchu. (více informací)

  • AirFreshFilter – ve spojení s nuceným oběhem vzduchu – uhlíkový filtr pohlcující pachy a bakterie.

  • Nulová zóna – speciální přihrádky, umístěné zpravidla ve spodní části chladničky, ve kterých je udržována teplota blízko nuly. Může být vybavena regulací vlhkosti pomocí regulovatelného odvětrávání. Je výhodná pro uchovávání zeleniny, ovoce, bylinek (vysoká vlhkost 90%) a salámů, ryb, mléčných výrobků (nízká vlhkost 50%). Najdete ji pod názvy: Zero´n´ Fresh, BioFresh, VitaFresh... (více informací)

  • Invertor – pojem objevující se stále častěji v souvislosti s chladničkami. V tomto případě jde o měnič frekvence, který umožňuje plynule řídit otáčky motoru s kotvou nakrátko, pomocí změny frekvence napájecího napětí. Výhodou je tichý chod a přesná regulace otáček, za cenu složitější elektroniky.




Magazín Inspirace Euronics - 3 / 2009
Pro magazín Inspirace EURONICS č.3 / 2009
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: Miloš Chadt
foto: Candy, Gorenje, Siemens, Whirlpool, Miloš Chadt


Předchozí stránka

Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.