Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Úsporné indukční vaření
aneb
Elektřina jak ji neznáte - tentokrát od Fagoru

Ohřev pomocí elektrické topné spirály vznikl jako jedna z prvních aplikcí elektrického proudu. Tento jednoduchý princip je s úspěchem využíván dodnes v nespočetně mnoha přístrojích. Ve vaší domácnosti může být využit například v elektrickém vytápění, bojleru, pračce, žehličce, rychlovarné konvici, fénu nebo v litinové i sklokeramické desce na vaření.
Právě v oboru vaření se však dnes začíná prosazovat indukční ohřev, jehož princip je znám již více než sedmdesát let.

Minimální ztráty energie

Zatímco v případě elektrické spirály teplo prochází elektrickým izolantem, kovovou nebo sklokeramickou deskou a teprve poté ohřívá dno nádoby ve které vaříte, při indukčním ohřevu vzniká teplo přímo ve dně kovové nádoby. Už z tohoto popisu je zřejmé, že indukční vaření minimalizuje ztráty, které vznikají zbytečným ohřevem materiálů, jimiž teplo prostupuje. Indukčním ohřevem je přeměněno až 90% energie na teplo ve dně hrnce.

Princip indukčního ohřevu

Jak to, že hřeje?

Jde o princip ohřevu pomocí indukce elektromagnetických proudů v kovové ploše, které se ihned uzavírají a tvoří takzvané vířivé proudy. Tyto proudy ohřívají přímo kovové dno hrnce.
V indukční zóně je pod sklokeramickou deskou zabudována cívka, která je napájena z výkonového zdroje napětím o frekvenci 25 až 35 KHz. Při položení hrnce nad cívku vznikají v jeho dně vířivé proudy, které ohřejí dno hrnce, zatímco sklokeramická deska zůstává chladná a ohřeje se až stykem s teplým hrncem.

Pro a proti

Výhodou je nejen nižší spotřeba energie, rychlejší vaření a možnost okamžité regulace výkonu, ale také vyšší bezpečnost, protože povrch varné desky dosahuje nižších teplot. Také čištění desky je jednodušší.
Na druhé straně je vyšší pořizovací cena a nutnost použití nádobí z magneticky vodivých materiálů, jako je plech, litina, ocel. Protože výhody podstatně převažují, je indukční vaření stále více oblíbené.

Luxus od Fagoru

Varná deska Fagor 5IFT-900S Pro luxusní kuchyně je určena nová samostatná indukční deska šířky 93 cm Fagor 5IFT-900S. Obsahuje tři indukční zóny s funkcí Booster, která umožňuje po jistou dobu zvýšit výkon na maximum. Po určité době se výkon automaticky vrátí zpět na nastavený. Jedna z nich je o průměru 28 cm. Další dvě zóny "Plus" umí soustředit výkon dvou zón do jedné a tím dosáhnout rychlého ohřevu.
Ovládání pomocí senzorů Touch a senzoru volby výkonu vám pomůže nastavit 12 stupňů ohřevu. Dále lze nastavit funkce Booster, přímou volbu stupně 8, čas vaření od 1 do 99 minut. K dispozici je také indikátor zbytkového tepla a funkce bezpečnostního blokování. Celkový příkon desky je 10,8 kW.

Oba způsoby vaření

Varná deska Fagor 5IFT-22X Pokud byste si chtěli kombinovat oba způsoby vaření můžete zakoupit desku Fagor 5IFT-22. Obsahuje totiž dvě varné zóny High Light z toho jednu dvojitou a po jedné indukční zóně Booster a Plus.
Ovládání je provedeno senzory Touch, senzorem výkonu a jedním časovým senzorem od 1 do 99 minut. Bezpečnostní termostat a indikace zbytkového tepla zabraňuje nepříjemným událostem.
Desku si můžete objednat v provedení se zkosenými okraji, nerezovým rámečkem nebo hliníkovými bočními lištami.



Magazín Inspirace Euronics - léto 2006
Pro magazín Inspirace EURONICS  léto 2006
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: Fagor, Miloš Chadt


Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.