Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Recenze DeLonghi Pangourmet EOB 2071

DeLonghi Pangourmet EOB 2071

Trouba s pekárnou nebo naopak?

Na první pohled je odpověď jasná.
Malá trouba DeLonghi Pangourmet EOB 2071 je vybavena horním a spodním tělesem s možností grilování, rozmrazování a nuceným oběhem horkého vzduchu. Při bližším zkoumání objevíte vybavení pro pečení chleba a moučníků s 20 automatickými a 11 poloautomatickými programy, což je programové vybavení lepší než u řady domácích pekáren.

Balení a příslušenství

Kromě trouby najdeme v krabici dva rošty, což naznačuje možnost současného pečení na dvou úrovních, jeden plech s nepřilnavým povrchem, nepřilnavou míchací nádobu s lopatkou pro pečení chleba i moučníků, dvě odměrky a kryt pohonu nádoby, který je nutné nasadit pokud přístroj nevyužíváme jako pekárnu. Přibalený návod vypadá jako obsáhlá kniha, ale nenechejte se odradit, 30 stran v češtině se opravdu vyplatí prostudovat.

Ovládání

Pro provoz trouby je důležité nastavení teploty, kterou lze volit v rozmezí 100 až 220°C navíc s polohou pro udržování teploty (asi 70°C). Přepínačem můžeme vybrat z programů rozmrazování, jemné pečení, udržování, pečení s ventilací tradiční pečení a grilování. Knoflíkem uprostřed zvolíme čas přípravy pokrmu po kterém se přístroj automaticky vypne. Posledními ovládacími prvky dole je páka přepínání na funkci pekárny a tlačítko start / stop.

Pečení moučníků ve speciální nádobě se ovládá již jen pomocí displeje a tlačítek v jeho okraji. Vybrat musíme mezi automatickým pečením, které dokončí produkt přímo v nádobě a poloautomatickým, kdy je umícháno těsto, které je nutné vyjmout z nádoby a po zpracování přenést na plech a upéct. Vše je velmi podrobně popsáno v návodu i v perfektně zpracované kuchařce, kterou si majitel trouby může vyžádat na stránkách výrobce. Zvolit můžete hmotnost, míru upečení a u automatických programů také odložit start programu.

Zkušenosti

Použití trouby je velmi jednoduché, proto jsem vyzkoušel upečení brambor na česneku a koření podle receptu, který trval hodinu a poskytl brambory více propečené než jsem zvyklý. Při druhém pokusu jsem čas zkrátil na 45 minut a byl jsem spokojen. Stejně dobře připravuje maso a další pokrmy pečené v troubě.

Chléb připravovaný v pekárně dobře vykyne.
Chléb připravovaný jako v pekárně dobře vykyne.
Z automatických programů pekárny jsem využil jogurtový moučník, který přístroj zvládl perfektně za 67 minut. Poté nebyl problém moučník vyklopit, lopatka zůstala v nádobě, protože těsto je poměrně měkké. Podle návodu je vhodné suroviny trochu promíchat před vložením do trouby, pokud nevyužíváme odložený start, což se osvědčilo. Při odloženém startu je důležité, aby byla sůl a voda co nejdál od kvasnic. Také další moučníky byly upečeny perfektně, nepodařilo se mi však za dobu zapůjčení vyzkoušet všech 31 programů, kterých je na testování opravdu mnoho.
Oceníte jistě funkci odloženého startu, u které nastavíte v kolik hodin má být příprava hotova. Probudit se s vůní čerstvého chleba je perfektní. Jen při nastavování propečení doporučuji při 1 kg bochníku využít světlou kůrku, protože nabude a je tak blízko horních topných těles, což může mít za následek jeho nadměrné zhnědnutí v horní části. Míchací lopatka po vyklopení zůstala v nádobě.
Spodní topné těleso je výklopné, což usnadňuje čištění.
Spodní topné těleso je výklopné, což usnadňuje čištění.
Čistění bylo rovněž jednoduché. Do nádoby postačilo nalít trochu vody, která uvolnila míchací lopatku a nádobu umýt vodou s kapkou saponátu. Postačilo by i vytření suchou papírovou utěrkou, protože na povrchu nádoby zůstává jen mastný povlak.

Vnitřní povrch trouby je potažen nepřilnavou vrstvou stejně jako pracovní nádoba a míchací lopatka, takže se všechny i stěny trouby myjí velmi dobře. Potažené není jen dno nádoby, které je vybavené odklápěcím tělesem, takže se dobře uklízí i zde.

programprogramčas přípravyspotřeba
brambory na česneku 1 kghorkovzduch 200°C60 min1,016 kWh
brambory na másle a kmíně 1 kghorkovzduch 200°C45 min0,658 kWh
jogurtový moučníkAU 1567 minut0,56 kWh
Margareta moučníkAU 1567 minut0,529 kWh
chléb 1 kgAU 3135 minut0,566 kWh


Hodnocení

Přístroj vtipně sdružuje funkce trouby a domácí pekárny. Podle nezvykle širokého programového vybavení se může zdát spíše pekárnou, ale i trouba umí potřebné funkce bezvadně. Malý objem trouby a maximálně 1 kg pečiva odpovídá pro využívání v malých rodinách, kde však bude užitečným pomocníkem.

Technické údaje

 DeLonghi EOB 2071
druhy ohřevu:rozmrazování, jemné pečení, udržování teploty, pečení s ventilací, tradiční pečení, gril, 20 x automatické pečení chleba a moučníků, 11 x poloautomatická příprava těst
max. příkon:1400 W
objem:20 l
kapacita pekárny:1 kg
rozměry (všh):40 x 51,5 x 29,5 cm
hmotnost:12,2 kg
cena:7.990 Kč


Magazín Inspirace Euronics - 2 / 2012
Pro časopis Inspirace EURONICS č.2 / 2012
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: DeLonghi, Miloš Chadt



Graf ceny produktu DE LONGHI EOB 2071 poskytuje server Heureka.cz

Graf ceny produktu DeLonghi EOB 2071 poskytuje server Heureka.sk

Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Seřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Seřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.