Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Kupujeme chladničku

chladnička Siemens
Poté co se v dubnu zima zlomila rovnou do léta a my začali oblékat místo zimníků košile s krátkými rukávy, nastalo období teplého počasí. V našem stravování stejně rychle vytlačily horký čaj ledové osvěžující nápoje a zmrzliny.
Proto se také zvýšila potřeba chlazení a mrazení potravin, takže až přijde vrchol léta, měli bychom být připraveni, aby nám chladící technika mohla nabídnout maximální zpříjemnění parných dnů, ale také aby dobře, dlouho a bezpečně uchovala čerstvé naše potraviny. Staré chladničky a mrazničky nemusejí již letní nápor vydržet a proto může být vhodné přečíst si pár informací o moderní technice i když si myslíte, že právě vaše chladnička ještě bude dlouho sloužit. Povíme si něco o chladící technice pro domácnosti obecně a znovu probereme problematiku nákupu moderních chladniček a mrazniček tak, abychom vám pomohli s případným nákupem moderních spotřebičů.

Výlet do minulosti

Napadlo vás už někdy jak lidé uchovávali potraviny v dobách, kdy ještě nebyly chladničky? Pro uchování na kratší dobu se využívalo hlubokých a chladných sklepů, kde teplota dosahovala 4 až 10°C. Teploty sklepů se využívalo také ke správnému vychlazení nápojů, což někde přetrvává dodnes. Vzpomeňme na pivo ze sedmého schodu ve filmu Vesničko má středisková.
Lednička byla skříň pro uchovávání potravin chlazená ledem
Lednička byla skříň pro uchovávání potravin chlazená ledem. Prostor pro led v levé části má výpustný kohout a víčko které vidíte ležet nahoře. Tuto jsem vyfotil v Městském muzeu ve Svitavách
Pro hostince a hotely byly budovány sklepy na led, který se v zimě těžil na řekách a vydržel ve sklepeních často až do konce léta. Chlazení ledem využívaly také chladící skříně pro domácnost, takzvané lednice. Led se vsypával do mezery v plášti skříně, kde se rozpouštěl a odebíral teplo z vnitřního prostoru. Z této doby stále přežívá název lednice, lednička, často chybně používaný i odborníky, přestože původní ledničky našich předků již dávno vytlačily elektrické chladničky a mrazničky.
Ale také dlouhodobé uchovávání potravin bylo nutné. Proto se maso nakládalo do soli, udilo, zavařovalo, zatímco vejce se uchovávala ve vápně nebo vodním skle. Uchovávání potravin v teplotách pod bodem mrazu bylo možné jen v zimě a prakticky se příliš nepoužívalo. Stabilní podmínky pro uchovávání mražených potravin, ale také jejich rychlé kvalitní zmrazení mohou nabídnout teprve výkonné elektrické mrazničky. Obliba zmrazování stoupá díky jednoduchosti jak uchovávání mrazených potravin, tak i vaření s nimi. Proto se dnes stále rozšiřuje sortiment zmrazených polotovarů nabízený v obchodech.

Důvody proč vyměnit vaši starou chladničku nebo mrazničku

Jistě vás napadne, že nové chladničky mají díky pokročilejším izolacím a účinnějším chladícím okruhům nižší spotřebu energie než chladničky vyrobené například před deseti lety. Ano, to je zřejmé na první pohled do katalogů a jistě jde o markantní snížení spotřeby až 50%. Málokdo si však uvědomuje, že stárnutí jakéhokoli zařízení přináší také zhoršování parametrů řady součástí. Například motorkompresor, který pohání chladící okruh bude mít již vyběhaná ložiska, kompresor může mít vůle, snižující jeho účinnost a termostat, který býval mechanický, již nemusí spínat s patřičnou přesností. Velmi podstatným problémem téměř všech starých chladniček a mrazniček je stav těsnění dvířek, které časem ztrácí svoji pružnost a zpravidla méně či více propouští vzduch. Tím se jednak zbytečně otepluje vnitřní prostor, ale hlavně teplý vzduch přináší vlhkost, která zbytečně namrzá na výparnících, což se projeví zejména u mrazniček vyšším nárůstem námrazy v okolí místa poškozeného těsnění. Všechny tyto těžko pozorovatelné příznaky stárnutí pak mají podstatný vliv na spotřebu energie, která může narůst až na několikanásobek oproti stavu, kdy byl spotřebič nový.
Při zvažování všech těchto argumentů je třeba mít na paměti, že chladnička a mraznička jsou přístroje, které pracují stále a tedy i zdánlivě malá úspora energie se promítne do celkového účtu za energii dost znatelně. chladničky WhirlpoolPříkladně pokud bude odběr nové chladničky jen o 1 kWh nižší je to úspora 1460 Kč ročně při ceně energie 4 Kč/kWh. Odhaduji, že deset let stará chladnička v na první pohled dobrém stavu může mít oproti srovnatelně velké nové moderní spotřebu o 2 až 3 kWh denně vyšší. Pak se včasné zakoupení nové chladničky nebo mrazničky opravdu rychle vyplatí.

Která je nejlepší?

Často se setkávám s dotazy typu poraďte mi tu nejlepší chladničku. Bohužel tak jednoduché to není. Pro každého může být správnou volbou jiný přístroj. Pro samostatně žijící jednotlivce zjevně nebude mít smysl koupit americkou chladničku, ale pokud má zahrádku jejíž produkty bude chtít zmrazit nebo pěstuje králíky, pak bude potřebovat objemnou mrazničku. Tím chci říci, že při nákupu je nutné jako první uvážit jak budete chtít chladničku a mrazničku využívat a tomu přizpůsobit jejich velikost, ale i provedení. Početná rodina dá jistě přednost velké kombinované chladničce, aby hospodyňka měla při vaření všechny potraviny na dosah, zatímco malá rodina s malou kuchyní a zahradou může mít kombinovanou chladničku menší a k ní jinde umístěnou mrazničku na uskladnění produktů ze zahrady.
Jednou z možností jsou stále modernější veliké americké kombinované chladničky side by side, které jsou vhodné především do rodinných domů. Ty zpravidla nabízejí navíc dávkovače chlazené vody (často i filtrované nebo sycené kysličníkem uhličitým), výrobníky ledu a ledové tříště, které jistě potěší za parných letních dnů. Proto mohou (ale nemusejí) mít potřebu připojit na domovní rozvod studené vody.
Americké chladničky nemusejí být jen kombinací chladničky s mrazničkou, ale mohou sdružovat i vinotéku nebo chladící minibar, tedy samostatná malá dvířka ve dveřích chladničky, která odstraňují zbytečné ztráty tepla při otevření dveří chladničky.
Před koupí si ale důkladně rozmyslete, kudy dostanete americkou chladničku na určené místo v kuchyni. Mají totiž zpravidla nejen větší šířku, ale také hloubku. Vysoký chladící objem lze dosáhnout také využitím monoklimatické chladničky a mrazničky, které výrobci dodávají v totožném designu, někdy i se spojovací sadou pro imitaci americké chladničky. Stejně tak se některé americké chladničky dodávají jako dva kusy se spojovací sadou, což stírá hranice mezi kategoriemi. Pro zastavění pod desku kuchyňské linky lze využít také dva spotřebiče stejného designu nebo ojedinělé šuplíkové provedení vestavné chladničky.
Kombinovaná chladnička Gorenje RK65325 W
Moderní kombinovaná chladnička Gorenje. Všimněte ši přihrádek ve dveřích mrazničky
Velmi často dostávám otázky na dvou kompresorové kombinace. Výhoda dvou zcela nezávislých okruhů je zřejmá: rozložení zatížení, samostatné nastavování teplot, možnost vypnutí jen chladničky či mrazničky. Stejně jasná je i nevýhoda – vyšší pořizovací cena. Jenže moderní chladničky již mají vysoce výkonné motory, které rozložení výkonů nepotřebují a samostatné nastavování teplot i vypnutí zvládají pomocí vysokotlakých ventilů a elektronického ovládání naprosto bravurně. Některé kombinace (zpravidla NoFrost) řeší nezávislé řízení teplot pomocí ovládání klapek uzavírajících průchod studeného vzduchu. Z toho vyplývá, že dřívější výhoda dvou nezávislých chladících okruhů již ztrácí na váze.
Naopak na důležitosti nabývá rozhodnutí, zda využít technologii NoFrost. Na první pohled se může zdát, že tato technologie musí přinést navýšení spotřeby energie, protože využívá ventilátorů pro nucený oběh vzduchu, případně topných odtávacích těles. V dlouhodobém důsledku je tomu naopak. Námraza je výborný tepelný izolant, který zabraňuje prostupu chladu z výparníku do prostoru chladničky a mrazničky. Příkladem může být iglů z ledu, nebo stříkání stromků v sadech vodou, která rychle zmrzne, jako opatření proti mrazům. Včasné odstranění námrazy z výparníků tedy energií výrazně šetří.
Odstranění nutnosti pravidelného a nepříjemného rozmrazování mrazniček a mrazících částí kombinovaných chladniček je druhým ale stejně podstatným argumentem pro využití této technologie.
Novým trendem u skříňových mrazniček jsou vysokoobjemové zásuvky, takzvané BigBoxy. Jsou výhodou pro skladování velkých kusů zmrzlých potravin, například husy, krůty nebo zmrazených potravin prodávaných v nádobách (např. velkoobjemové balení zmrzliny). Naopak při skladování potravin běžných rozměrů je ztížen rychlý přehled o obsahu zásuvky. Proto jsou tyto zásuvky výhodné u přístrojů s velkým objemem mrazícího prostoru, kde není problém vyčlenit jednu zásuvku jen pro potraviny velkých rozměrů. Velký mrazící prostor by neměl být využíván pro zmrazování velkých bloků mas. I když nakoupíte několika kilogramový blok vepřového, před zmrazením jej rozporcujte. Ušetříte velmi obtížné porcování zmrazeného masa a vyhnete se problémům, které zmrazování kompaktních bloků přináší.
Několikacentimetrová zmrzlá vrstva na povrchu vytvoří tepelnou izolaci, která zpomaluje další zmrazení a maso se tak může uvnitř kazit. U drůbeže je zmrazování možné, protože má uvnitř dutinu, která rychle promrzne.


Další stránka

Přepne na další téma
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Předchozí seznam článkůSeřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.