Najdi servis
Další události najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další články o spotřebičích najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
Další rady jak na to najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka
 Další slovíčka najdete v levém sloupci po výběru článku z této nabídky nebo po stisku tohoto tlačítka


Chlad a mráz v našich domácnostech

Uchovávání v chladnu nebo mrazu je dnes nerozšířenějším způsobem, který téměř vytlačil některé další postupy pro prodloužení trvanlivosti potravin.
Proto můžeme v nabídce obchodů najít širokou škálu chladících zařízení. Abyste se lépe vyznali v tom, co vám prodavači elektroobchodů nabízejí, proberme si základní druhy chladících zařízení a zmíníme jejich základní výhody a nevýhody.

Vinotéka Gorenje Monoklimatické chladničky, které uchovávají čerstvé potraviny v teplotě zhruba od 1 do 10°C, jsou vhodné, pokud jste se rozhodli vlastnit také mrazničku, protože neobsahují prostor určený pro uchování mražených potravin.

Vinotéky jsou chladící vitríny určené pro milovníky dobrého vína. Jejich úkolem je poskytnout vínu dokonalé podmínky pro uchování, což není jen teplota od 5 do 15°C, ale také vlhkost nad 80%, zabraňují proniknutí UV záření a konečně zvukově izolují, aby zvukové otřesy nenarušily sediment ve víně. Konstrukcí chladícího okruhu by patřily pod monoklimatické chladničky.

Jednodveřové chladničky jsou přístroje s malým vnitřním mrazícím prostorem. Zde je dobré všimnout si při nákupu počtu hvězdiček udávajících vnitřní teplotu v mrazícím prostoru a jeho určení. Pokud není mrazící prostor oddělen přepážkou od prostoru pro chlazení, je potřeba jej častěji odmrazovat.

Dvoudveřové chladničky mají oddělený chladící a mrazící prostor a proto se často zaměňují s kombinovanými chladničkami. Poznáte je podle umístění mrazící části nahoře a podstatně menšího mrazícího prostoru. Tyto přístroje jsou vybaveny jedním kompresorem a jedním chladícím okruhem. Řízení teplot je provedeno pomocí termostatu chladničky, takže mrazící teplota není udržována přesně, ale v závislosti na funkci chladničky.
V extrémním případě, například při umístění chladničky do chladného místa (spíž, sklep, atd.) se může stát, že okolní teplota bude velmi blízká teplotě požadované v chladničce a proto bude pro udržení teploty v chladící části nutný jen velmi malý chladící výkon.Jednodveřová chladnička, americká chladnička a kombinace značky Whirlpool Proto termostat sepne chladící agregát jen na krátký čas, který ale nepostačí na udržení dostatečné teploty v mrazící části a může dojít až k rozmrazení potravin. Několikrát jsem se v praxi s podobným případem setkal. Dvoudveřové chladničky proto nejsou vhodné pro použití v nízkých okolních teplotách.

Kombinované chladničky neboli kombinace jsou opět zařízení s odděleným prostorem chladničky a mrazničky. Mají však větší mrazící prostor a chladící prostor umístěný nad mrazícím, abychom mohli pohodlněji manipulovat s potravinami v chladničce, protože ji otevíráme častěji. Podle provedení chladícího okruhu je dělíme na:

Jednokompresorové kombinace s jedním chladícím okruhem, které jsou funkčně totožné s dvoudveřovými chladničkami a mají tedy stejné nevýhody.

Dvoukompresorové kombinace mají dva zcela oddělené chladící okruhy, které jsou řízeny nezávisle na sobě a zaručují tak přesnou teplotu jak v chladící tak i v mrazící části. Další, často proklamovanou výhodou dvoukompresorové kombinace je možnost vypnutí právě nepoužívané části. Osobně jsem se nikdy nesetkal s tím, že by někdo této výhody využíval. Pokud byste to chtěli zkusit, doporučuji nepoužívanou část po vypnutí, případně odmrazení důkladně vysušit a poté zajistit otevřená dvířka, aby prostor větral.

Kombinace značky Whirlpool Jednokompresorová kombinace se dvěma chladícími okruhy rozšířila možnosti výběru teprve nedávno. Odstraňuje nevýhody jednokompresorové kombinace tím, že do chladícího okruhu vkládá vysokotlaký ventil, kterým ovládá druhý chladící okruh pomocí druhého termostatu. Tak je umožněno nezávislé a přesné řízení teplot v chladící i mrazící části. Výhodou je podstatné zlevnění oproti dvoukompresorové kombinaci. Jedná se o dnes nejprodávanější druh kombinace.

Americké chladničky jsou vertikálně dělenými kombinacemi chladničky a mrazničky. Jejich typická šířka je 90 cm a mohou být také o něco hlubší, než jsme zvyklí. Takže pokud by se Vám tento typ kombinace zalíbil, zkontrolujte, zda jej dostanete do bytu. Přístroj poskytuje zpravidla také chladnou vodu a obsahuje automatický výrobník ledu, takže musí být napojen na rozvod tlakové vody.

Mraznička truhlicová je název přístroje s víkem nahoře. Jeho výhodou je to, že se chladný vzduch drží dole a proto nedochází k jeho výměně při otevření. Proto mraznička tvoří méně námrazy a má nižší ztráty energie při otevírání. Nevýhodou je nutnost vyčlenit více prostoru pro její umístění a obtížnější manipulace s uloženými potravinami. To se snaží řešit někteří výrobci systémem nad sebou umístěných košů.

Mraznička skříňová se často umisťuje vedle monoklimatické chladničky. Výrobci mají ve svých výrobních programech obě zařízení ve stejných skříních. Nevýhodu výměny vzduchu při otevření dveří mrazničky se výrobcům daří částečně eliminovat pomocí plastových dvířek mrazících přihrádek a předních stěn šuplíků, které zabraňují většímu proudění vzduchu při otevření dvířek. Výhodou je přehlednější uložení potravin.

Způsoby odmrazování

Mraznička Bosch Protože led je dobrý tepelný izolant, zvyšuje nadměrná námraza spotřebu elektrické energie chladících zařízení. Proto je nutné dbát na pravidelné odstraňování námrazy, což se nám výrobci snaží co nejvíce ulehčit.

Odtávání chladících prostorů je u moderních přístrojů zpravidla řešeno automaticky. Umožňuje to moderní konstrukce s deskovým výparníkem umístěným v zadní stěně. Zde je nejchladnější místo, na kterém se při chodu chladícího agregát sráží a mrzne voda. Při zvýšení teploty, po vypnutí agregátu, kondenzát steče po zadní stěně do sběrného kanálku a odtud do odpařovací nádobky na kompresoru.

Mrazící prostory je nutné zpravidla odmrazovat ručně. Ke zjednodušení manipulace s odtátou vodou výrobci aplikují nejrůznější systémy, které ji umožňují jednoduše vypustit z mrazícího prostoru.
U některých mrazících zařízení výrobci aplikují systém automatického odmrazování, který pracuje na principu nuceného oběhu vzduchu. Vzduch je chlazen výparníkem umístěným mimo mrazící prostor. Kondenzát se sráží na výparníku, který je po vypnutí kompresoru zahříván přídavným topným tělesem. Po zahřátí kondenzát odteče do odpařovací nádobky. Tento systém je málo používán, protože výrobky jsou díky složitější konstrukci dražší a přístroj má vyšší spotřebu energie, kterou zvyšuje přídavné topné těleso a ventilátor nuceného oběhu vzduchu.

Na závěr pár radí

  • Zamyslete se nad tím jak velký chladící a mrazící prostor potřebujete. V chladničce je dobré nemít police příliš plné, zabraňuje to nutnému proudění vzduchu a dochází ke špatnému rozložení teplot.
  • Mrazničku kupte určitě alespoň "o číslo" větší než si myslíte že potřebujete, protože se zaplní dřív než čekáte. Věřte. Za tuhle radu mi už dost lidí poděkovalo.
  • Pokud máte dost místa a velkou rodinu, je výhodné koupit zvlášť chladničku a mrazničku. Ve stejné velikosti od stejného výrobce působí hezky.
  • Energetická třída je důležitý údaj. I když chladnička a mraznička nespotřebovávají velké množství energie, je třeba mít na paměti, že jde o spotřebič, který využíváte neustále. Nejúspornější je třída A+, nejméně úsporná G.
  • Moderní chladničky mají podstatně nižší spotřeby. Zvažte také tento fakt, pokud se rozhodujete zda koupit novou chladničku. Totéž platí pro mrazničky.
  • Chladničku přepravujeme stojící. Po přepravě ustavte chladničku i mrazničku do vodorovné polohy pomocí šroubovatelných nožek a nezapínejte ji dříve než za 12 hodin, aby náplně stekly do motorkompresoru.
  • Je výhodné vkládat potraviny do výrobcem připravených prostor v chladničce. Zeleninu do přihrádek, ve spodní části, které mohou také udržovat správnou vlhkost, syrové maso do uzavřeného zásobníku.
  • Zjistíte -li, že se na zadní stěně chladničky udržuje dlouhodobě námraza, je nutné snížit stupeň chlazení.
  • Mrazničku je nutné odmrazit, když má námraza nejvíce tloušťku 5 mm. Led je dobrým tepelným izolantem, proto zvyšuje energetickou spotřebu a zatížení chladícího okruhu.
  • Při nadměrné tvorbě námrazy v mrazničce nechejte zkontrolovat těsnění dvířek. Pravděpodobně je způsobeno vnikáním okolního vzduchu do mrazničky, nebo příliš častým otevíráním dveří mrazničky.
  • Chladničku udržujte čistou. Kontrolujete také odtokový kanálek na zadní stěně chladničky. Pokud by se ucpal, nebude odtékat zkondenzovaná voda. Pro čištění kanálku nepoužívejte horkou vodu, ani ostré nebo tvrdé předměty. Lze použít špejli, slámku nebo gumovou hadičku. Pokud se kanálek nedaří vyčistit, zavolejte servisního technika.
  • Také zadní části chladících přístrojů si zaslouží pozornost. Čistěte od prachu srážník a zabezpečte dobrý průtok vzduchu kolem něj. Špatný odvod teplého vzduchu zvyšuje spotřebu energie.
Magazín Inspirace Euronics - léto 2005
Pro magazín Inspirace EURONICS léto 2005
Miloš Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz

foto: Bosch, Whirlpool, Miloš Chadt





Články s podobnou tématikou:



Přepne na další téma
Seřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků
Seřadit podle abecedySeřadit podle dataDalší seznam článků

Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00

Založení stránek
20.7.2005



Staňte se fanoušky, dovíte se o nových článcích v předstihu.