Vybavení pekárny ETA Duplica Vital 2147 90010 napovídá, že můžeme očekávat více než je běžné.
Možnost zpracovávat až 1,4 kg surovin jistě přivítají i větší rodiny. Já sám jsem zvědav na možnost pečení ve dvojité nádobě a přípravu marmelád, stejně jako na funkci pro výrobu kvásku.
První pohled
Pekárna je balena ve velké krabici, ve které najdeme kromě přístroje a druhé dvojité nádoby i tři hnětací lopatky, odměrky, vícejazyčný návod na použití, kuchařku a ETA receptář. Tři páry lopatek jsou stejně jako nádoby potaženy nepřilnavou vrstvou. Nejmenší pár je určen pro dvojitou nádobu a další dva páry pro menší a větší náplň velké nádoby.
Ovládání dotykovým displejem je výhodné zejména pro snadnou údržbu a odolnost. K dispozici je 13 programů. 12 pevně nastavených, ale 1. program Vital umožňuje nastavit kroky přesně podle našich potřeb pomocí tlačítek na ovládacím panelu. Zvolit můžeme velikost i zhnědnutí (barvy) chleba. Tyto funkce jsou v některých programech blokovány (viz tabulka).
čas přípravy pro velikost
nast.
spotřeba / hmotnost /
č.
program
1 kg
1,2 kg
1,4 kg
barvy
barva / recept
1
Vital
dle nastavení
5
dle nastavení – kváskový 0,223 kWh
2
Klasik
02:50
02:55
03:00
3
0,321 kWh/1,2 kg /D/jogurtový
3
Celozrnný
03:30
03:32
03:40
3
0,351 kWh/1,4 kg/D/jogurtový celozrnný
4
Toastový
03:30
03:40
03:50
3
0,375 kWh/1,4kg/D/podmáslový
5
Rychlý
02:00
02:05
02:10
3
0,334 kWh/1,4 kg/D/cibulový
6
Sladký
02:42
02:45
02:50
3
0,296 kWh/1kg/D/oříškorozinkový
7
Dort
01:50
3
0,256 kWh/1 kg/D/dort korpus
8
Džem
01:20
0
0,186 kWh
9
Těsto
01:30
0
dle hustoty těsta 0,05-0,08 kWh/hod
10
Ultra rychlý
01:35
01:38
01:48
3
0,321 kWh/1,2 kg/D/oříškorozinkový
11
Pečení
10 min - 1 hod
3
0,171 kWh/hodinu včetně náběhu
12
Dezert
01:38
3
0,248 kWh/1 kg/ D/ piškotový
13
Kvašení
teplota 20-50°C
0
0,021kWh/ 50hod - 0,00042kWh/hod
udržování teploty po ukončení
0,058 kWh / hod
Zkušenosti
Pro úspěšné vykynutí těst je důležité pořadí, ve kterém vkládáme suroviny do nádoby, a to zejména pokud chceme péct s odložením startu. Přitom je nutné zajistit, aby se po dobu čekání nesmísily kvasnice s tekutinou a současně by se kvasnice neměly dostat do styku se sypkou solí, která by je poškodila. Pak je nejrozumnější využít pořadí tekutiny, sůl, cukr, mouka další ingredience a nakonec kvasnice. Protože mám rád dobře vykynuté pečivo prohazuji (v případě že spouštím program ihned) kvasnice se solí. Podle mých zkušeností to ještě urychlí kynutí. Všechny ingredience doporučuji používat s pokojovou teplotou. Příliš chladné suroviny (tuky) se špatně rozmíchávají a hůř kynou.
Pokud chcete přidat do těsta oříšky, semínka nebo jiné pochutiny, vyčkejte na zvukové znamení v průběhu hnětení. V případě surovin s mastným nebo vlhkým povrchem doporučuji obalit je nejprve v mouce, aby neklouzaly po povrchu nepřilnavé nádoba a zapracovaly se do těsta. Například rozinky v rumu přidávané do sladkého chleba (mazanec), které je nutné přidat až po vykynutí, ale jsou kluzké a nezapracovaly by se do těsta při posledním hnětení. Oříšky a semínka, která neovlivní kynutí, jsem úspěšně zkusil přidat do mouky, což je vhodné při odloženém startu.
Pekárna ETA Duplica Vital včetně příslušenství
Trochu mne překvapil program pro výrobu džemů. Oproti mému prvotnímu očekávání začíná ohřevem ingrediencí a suroviny začne míchat až po dosažení vyšší teploty. Míchání při nízké teplotě je zbytečné, protože se suroviny nemohou připalovat a k důkladnému promíchání dojede pravidelným mícháním v průběhu vaření. Dřívější míchání by tedy bylo plýtvání energií. K testování jsem využil recept z přiložené kuchařky na citrusový džem, který dopadl skvěle (najdete níže).
Dokonce i jogurty, fermentace, kvásek i kváskový chléb
Pro zdravou výživu je velmi užitečný program kvašení, který umožní vlastnoruční výrobu kvásku nebo například jogurtů a nakličování semen. Nastavení teploty 20-50°C volíme podle procesu, který potřebujeme. Spotřeba v tomto režimu je minimální a náklad na den kvašení je asi 6 haléřů. Proč tedy nepřipravovat zdravé pokrmy doma?
Výroba kvásku není složitá, ale vyžaduje dodržet postup z přiloženého ETA receptáře (viz recept na konci článku).
Specialitou pekárny ETA Duplica Vital je program Vital, který umožňuje individuální nastavení jeho jednotlivých kroků. Díky tomu si můžete upéct například kváskový chléb, který vyžaduje podstatně delší fázi kynutí, než běžné programy určené pro těsta s kvasnicemi. Tento program je perfektní i pro pečení bezlepkových výrobků, které díky jeho variabilitě můžete připravit přesně podle svých požadavků. Pro bezlepkové směsi jsou vhodné také programy Rychlý a Ultra rychlý.
Na většinu programů navazuje automaticky funkce Keep Warm, tedy udržování teploty, která hodinu podrží pečivo teplé. V programu Vital lze regulovat i tuto funkci.
Čištění
Po každém pečení je potřeba podívat se pod pečící nádobu, zda tam nespadla některá z použitých surovin a případně tento prostor vyčistit. Zabráníme tím jejímu připečení a zápachu. Pečící nádoby je vhodné před mytím namočit, aby se uvolnily míchací lopatky, které po namočení snadno sundáme. Myjeme je teplou vodou bez použití jakýchkoli abrazivních prostředků, tak aby nedošlo k jejich poškrábání. Vnější plášť postačí otřít hadříkem namočeným v teplé vodě případně s přídavkem mycího prostředku podobného jaru.
Hodnocení
Musím ocenit velké množství programů a především program Vital, který poskytuje obrovskou variabilitu a tedy přizpůsobení pro jakoukoli přípravu pečiva.
Možnost výroby dvou menších chlebů pomocí dvojité nádoby budete jistě často využívat hlavně u sladkého pečiva.
Užitečnou vlastností je i pokračování v programu po výpadku energie, pokud netrvá déle než 10 minut, po kterých již nemá často ani smysl pokračovat. To využijete i při manipulaci se spotřebiči v kuchyni, kdy je občas potřeba přepíchnout pekárnu do jiné zásuvky.
Také spotřeba energie při jednotlivých programech je více než přijatelná a cena energie tedy nepřesáhne 3 Kč za jednu přípravu. Tento přístroj považuji za podstatný příspěvek ke zdravé výživě, protože umožňuje vytvořit levně nejen pečivo bez záhadných a závadných Eček.
Na přístroji samotném jsem nenašel žádnou vlastnost, která by se dala považovat za chybu. Jedinou výtku mám ke kuchařce. Vzhledem k tomu, že je určena pro všechny pekárny ETA, lze ji odpustit, že čísluje programy o jeden méně než je na pekárně. Víc mne ale iritovalo číselné označení mouky v receptech, které se u nás příliš nepoužívá. Při každém receptu jsem musel zalistovat do tabulky o několik listů dál, abych rozklíčoval jakou mouku mám použít.
Pekárnu považuji za velmi dobře provedený přístroj, který nabízí vyšší variabilitu a více funkcí než jiné pekárny a jsem přesvědčen, že je jednou z nejvšestranějších a nejužitečnějších pekáren, které jsou momentálně na našem trhu.
Technické údaje:
ETA Duplica Vital 2147 90010
Max zpracovatelná hmotnost surovin:
1,6 kg
Nastavení hmotnosti chleba:
1 kg; 1,2 kg; 1,4 kg
Počet programů:
13
Počet stupňů zhnědnutí:
3 nebo 5
Příkon:
815 W
Odložení startu:
ano – o 13 hod
Rozměry (všh); hmotnost:
32 x 37 x 26 cm; 7,5 kg
Další vlastnosti:
Dvě pečící nádoby, 3 páry lopatek
Doporučená cena:
4.989 Kč
Plusy
Dvě pečící nádoby – velká a dvojitá
Tři páry lopatek pro různá těsta
Velké množství programů a variabilní program Vital
Mínusy
Nezvyklé použití čísel mouky v návodu
Recepty:
Kvásek
Suroviny:
žitná mouka a voda
Ve větší sklenici smícháme asi 10 dkg žitné mouky s vlažnou vodou tak, aby vzniklo těsto, které nebude tekuté. O malinko řidší než těsto na české buchty. Sklenici uzavřeme potravinovou fólií do které uděláme dírky, aby kvásek mohl dýchat a vložíme do prázdné pečící nádoby. Zapneme program Kvašení s nastavenou teplotou 24-28°C. Mně se osvědčila teplota 24°C.
Asi po 8 hodinách zkontrolujeme, přidáme vrchovatou lžíci mouky a rozředíme do původní konzistence vlažnou vodou. Pokud kvásek nabude, můžeme jej asi 1/4 odebrat před přidáním mouky.
Kvásek by měl druhý den již tvořit bubliny a začít nabývat. Třetí den by již měl kynout a nabývat na objemu několikanásobně. Čtvrtý den můžete upéct kváskový chléb, podobně jako staří pekaři. Protože jsem pekl kváskový chléb mnohokrát, musím říct, že i kvásek se vyvíji a je tím lepší, čím je starší.
Pekárna ETA Duplica Vital včetně příslušenství
To ale předpokládá jej pravidelně dokrmovat a používat. Zkusil jsem také kvásek nasušit. Vyhnete se tak složitějšímu pěstování kvásku a nemusíte se o něj pravidelně starat. Pro krátkodobější uložení kvásku ho můžete uložit do chladničky, ale to maximálně na týden.
Kváskový chléb
Suroviny:
Asi 2/3 zavařovací sklenice dobře vykynutého kvásku
400 ml vlažné vody
600 g mouky – doporučuji smíchat žitnou a pšeničnou hladkou mouku – dávám asi 250 g žitné, 150-200 g hladké pšeničné a 50 – 100 g polohrubé pšeničné
olej – 1-5 lžic podle chuti
sůl malou lžičku
koření – podle chuti a fantazie (kmín, oregano, majoránka, bylinky...)
případně další pochutiny
Do pečící nádoby vložte suroviny v pořadí, ve kterém jsou jmenované a nastavte program Vital:
hnětení 1 - 5 min
hnětení 2 - 5 min
kynutí 1 – 3:30 hod
hnětení 3 - 3 min
kynutí 2 – 3:00 hod
pečení 1 – 1:25 hod
pečení 2- 0
keep warm – 0
Podle výsledků můžete pro příště program upravit. Kynutí 2 ovlivní prokynutí a velikost chleba, Kynutí 1 je možné mírně zkrátit. Spotřeba tohoto přes 8 hodin dlouhého programu je 0,223 kWh.
Napadlo mne zkusit odhadnout celkové náklady na jeden zdravý kváskový chléb:
mouka (15 Kč/kg) 600 g – 9 Kč
olej (50 Kč/ 0,7 l) 20 ml – 1,5 Kč
sůl, koření, semínka – 5 Kč
energie – 1,5 Kč
1 kg chleba z kvásku vyrobíte asi za 17 Kč, což považuji za perfektní cenu.
Marmeláda z citrusů
1 l - Citrusová šťáva, může být i rozmixované plody bez kůry
500 - 800g – cukr
1 balíček - Pektogel nebo želírovací přípravek
2-5 g - kyselina citronová
Suroviny vložte a spusťte program Džem.
Pro časopis Inspirace EURONICS č.1 / 2013 Miloš Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz