|
Rychlovarné konvice
Čaj, turecká káva, instantní nápoje, polévky a jídla. Pro přípravu vech těchto poivatin potřebujeme horkou vodu. Proto můeme směle říci, e pokud pro ohřev vody vyuíváte elektrickou rychlovarnou konvici, půjde o jeden z nejvyuívanějích spotřebičů vaí domácnosti. To je také důvod iroké nabídky těchto přístrojů nejrůznějích tvarů, designů a vlastností na trhu.
Předchůdce
Pamětníci si jistě vzpomenou na varné spirály, které jsme si vozili z dovolených z NDR, Maďarska a dalích spřátelených zemí. Byla to topná tělesa s plastovým dradlem. Ponořovala se do hrníčků s vodou, kterou velmi rychle ohřála. Tyto malé přístroje byly jistě inspirací k výrobě prvních varných konvic. Pro jejich malé rozměry se prodávaly jetě donedávna.
Zásadní výhody
Hlavní předností je přímý ohřev vody bez průchodů tepla několika materiály. Například při ohřevu na klasické elektrické plotýnce se teplo vytváří topnou spirálou, prochází litinovou plotýnkou kterou ohřívá, stejně jako dno nádoby, ve které vodu vaříte. Přímý ohřev tedy přináí rychlost a úsporu elektrické energie.
Ohřev není třeba hlídat. Jakmile voda začne vařit, vestavěný bimetalový termostat konvici vypne. Nemusíte mít strach, e konvici zapomenete vypnout.
Dvě koncepceV poslední době prodejci stále více propagují varné konvice (tak říkáme
rychlovarným konvicím častěji) s ukrytou topnou spirálou. Jde o princip, kdy má konvice kovové dno, ve kterém je topná spirála zalisována. Výhodou je lepí rozloení teplot, kdy se ohřev provádí celou plochou dna, co má za následek nií teplotu povrchu dna oproti topná spirále a tedy nií vylučování vodního kamene ne na topné spirále. Dalí výhodou je snadnějí údrba rovného dna varné konvice.
Starí koncepce varné konvice se vyznačuje topnou spirálou ponořenou v ohřívané vodě. Zde je ohřívána přímo voda, co má za následek o něco hospodárnějí vyuití elektrické energie. Na druhé straně je konvice více citlivá na přehřátí, kdy ji můete lehčeji zničit, pokud je topná spirála obrostlá vodním kamenem nebo pokud konvici zapněte bez vody. To ovem v ádném případě neznamená, e konvice s ukrytou topnou spirálou nepotřebuje údrbu nebo e ji lze zapínat bez vody!
Přívod energie
První varné konvice byly konstruovány s pevnou přívodní ňůrou, která zavazela při nalévání a omezovala volnost pohybu. Tyto konvice se ji nevyrábějí. Moderní konvice je uloena v podstavci, který můe mít kruhový středový kontakt nebo noové kontakty na zadní části konvice s konektorem na podstavci.
Střední kontakt dává monost nasadit konvici na podstavec v libovolné poloze, proto je dnes vyuívanějí.
Energetická náročnost
Snad díky malým rozměrům varných konvic uivatelé často zapomínají na to, e jde o spotřebič s vysokým příkonem. Při připojení konvice do zásuvky na slabě jitěném okruhu společně s jiným silným spotřebičem se můe stát, e jistič obvod rozpojí. Je třeba si uvědomit, e varná konvice má příkon 1000 - 3000 W, co je asi 4,4 a 13 A. To je proud srovnatelný například s pračkou. Vysokým příkonem je dosahováno rychlého ohřevu a proto je v důsledku varná konvice energeticky i časově úsporná.
Dalí uitečnosti
Převáná větina varných konvic je vybavena vodoznakem nebo průhlednou částí nádoby, take lehce poznáte kolik vody konvice právě obsahuje. Výjimkou jsou zpravidla konvice s celonerezovým plátěm.
Velmi uitečným doplňkem je jemné sítko v nalévacím otvoru konvice. Pokud se z konvice odloupne část usazeného vodního kamene, zabrání jeho vylití do nápoje. V kadém případě je vak výhodnějí konvici pravidelně odvápňovat.
Pojistka víka je uitečná z hlediska bezpečnosti při manipulaci s konvicí. Zabrání tomu, aby se víko otevřelo tlakem vody při větím naklonění nebo při převrhnutí konvice. Tak nás můe ochránit před opařením.
Kontrolka činnosti svítí, pokud topné těleso ohřívá. Je výhodná pro rychlou kontrolu činnosti konvice. V praxi vak jsou kontrolky zpravidla málo zřetelné, pokud konvice stojí na dobře osvětleném místě.
Dobrý nápad
Nedávno přila firma Tefal s řadou konvic Vitasses, které jsou výjimečné tím, e lze nastavit teplotu, při které konvice vypne v rozmezí od 80 do 100°C. To je velmi uitečné, protoe často nepotřebujeme vodu vařící. Například vhodná teplota vody pro čaj je okolo 80°C, stejně jako pro řadu instantních nápojů. Nastavením termostatu na potřebnou teplotu tedy uetříme čas, elektrickou energii a připravíme jednodueji kvalitnějí nápoj.
Údrba varných konvic
Nejdůleitějí pro zachování výkonu konvice, předcházení poruch a dobrou kvalitu nápojů je pravidelné odvápňování, o kterém jsem ji podrobně psal v článku "Odvápňování varných konvic a kávovarů".
Pokud je nutné vyčistit povrch varné konvice, otřete ji vlhkou utěrkou s trochou prostředku na mytí nádobí. Nikdy nepouívejte písky nebo jiné agresivní prostředky. Varné konvice nelze umývat v myčkách nádobí.
Pro internetový magazín BydleteLépe.cz
Milo Chadt
milos@chadt.cz
milosch@centrum.cz
fotografie: Eta, Moulinex, Rowenta, Tefal
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|