|
Trouba není hloupá
Moná kdysi jako prázdný a hučící prostor v kachlových kamnech si trouba zaslouila být synonymem hlouposti, ale dnes u rčení hloupá trouba opravdu nesedí. Právě naopak. Elektrické pečící trouby patří k chloubám vývoje jednotlivých výrobců, kteří se předhánějí v tom co vechno právě jejich trouby dovedou. A není toho málo. Take kdy dnes manelka řekne o svém protějku ten můj trouba, mělo by to být spíe myleno jako pochvala. Podívejme se tedy co můeme od moderních elektrických pečících trub očekávat a podle čeho si je vybírat. Vlastnosti trub budu procházet ve stejném pořadí v jakém je vhodné zvaovat je při nákupu.
Provedení
Nejčastějím provedením trub je vestavné, které ji vytlačilo trouby samostatně stojící. Podobně stále ubývá sporáků, které představuji v kombinaci s varnou plochou samostatně stojící přístroj.
Pro malinké domácnosti jsou určeny stolní trouby (mini trouby), které nabízejí zhruba poloviční pečící prostor a omezenou funkčnost. Stejně tak zhruba poloviční pečící prostor, ale irokou funkčnost poskytují kompaktní vestavné trouby, které mají zachovánu ířku 60 cm se sníenou výkou. Tyto přístroje lze zamontovat dva nad sebe a oba pohodlně obsluhovat.
Moderní montá do úrovně trupu dělá obsluhu velmi pohodlnou a bezpečnou. Některé trouby určené pro tuto montá jsou vybaveny dvířky otevírajícími se do boku. To přináí jetě vyí pohodlí.
Objem a mnoství
Objem pečícího prostoru má souvislost s maximálním mnostvím najednou připravovaných pokrmů. Proto se výrobci snaí tento prostor zvětovat, co není snadný úkol. Nejde jen o to, e jsou omezeni jednotnými vnějími rozměry, které je nutné dodret, ale kadé zvětení vnitřního prostoru nese vyí nároky na izolaci, protoe je nutné zachovat co nejlepí energetickou třídu a zejména nízké teploty v okolí trouby. Největí trouba na naem trhu dnes nabízí prostor 77 l. Z hlediska uivatele je přínos jasný. Můeme péct větí kachnu, nebo dokonce krůtu případně více cukroví, protoe máme větí plechy. Drobnou nepříjemností je potom to, e při potřebě více plechů ne je dodáváno s výrobkem je nutné kupovat plech přímo pro konkrétní model případně výrobce.
Při pečení vánočního cukroví, buchet a podobných pokrmů znamená značné urychlení práce monost umístit do trouby více plechů najednou. To ale není výsada vech trub ani reimů. Plnohodnotné horkovzduné trouby nabízejí monost současného pečení zpravidla na 3 úrovních (existují ji první přístroje se 4 úrovněmi). Je to moné jen na vybraných programech, které vyuívají zadního kruhového topného tělesa a jeho ventilátoru, při které jsou teploty uvnitř pečícího prostoru v celém prostoru stejné. | Horkovzduné trouby umoňují péct ve více pozicích současně - trouba Gorenje | I to vak má jako podmínku vyuívání plechů k tomu určených, které dovolí správnou cirkulaci vzduchu. Při pouití neoriginálních plechů se můe stát, e trouba peče nerovnoměrně, nebo na kadé úrovni výrazně jinak.
Vybavení
Nejzákladnějí vybavení, tedy spodní a horní ohřev s grilem, je dnes vyuíváno velmi málo a zejména u levných a zejména u stolních trub. Přidáním ventilátoru se roziřuje počet moných kombinací ohřevu na 4 a začínáme se setkávat s poněkud matoucím názvem multifunkční trouba.
Teprve zadní kruhové těleso ale umoňuje plnohodnotné současné pečení na třech úrovních, současně s dalím rozířením nabídky způsobů pečení. Při vyuití horkovzduného pečení (zadní kruhové těleso a ventilátor) pouijte o asi 20°C nií teplotu ne při pečení spodní a horní spirálou. Při tomto způsobu pečení se pokrmy více vysuují, je nutné s tím počítat.
Důleitou součástí je venkovní chladící ventilátor, který ochlazuje vnějí povrch trouby a brání tak jejímu přehřátí, které by mohlo mít za následek pokození okolního nábytku (hrozí zejména u méně kvalitního nábytku). Aby ventilátor správně fungoval, dbejte při montái na správné umístění a dostatečnou velikost odvětrávacích průduchů v nábytku kolem trouby.
Pro bezpečnost zejména dětí je nutné, aby teplota dvířek byla co nejnií. Podle evropské normy můe dosahovat a 60°C nad úroveň teploty v místnosti. Proto je zasklení dvířek minimálně dvojité, daleko častěji ale s více skly. U trub s pyrolýzou se pouívá a čtyřnásobné zasklení.
Pára
Přidání páry je dalím logickým řeením, i kdy není zdaleka tak technicky snadné jak by se zdálo, ale přibliuje troubu k profesionálnímu řeení konvektomatu. Protoe ale není pára jako pára, i zde můe trouba umět plnohodnotné parní vaření nebo jen zvlhčování vzduchu při pečení.
Některé trouby umí pracovat s párou pomocí speciální varné nádoby, do ní se pára přivádí hadičkou z výrobníku, který je součástí trouby. Vyspělejí přístroje vyuívají páru v pečícím prostoru bez speciálního nádobí. Parní programy umoňují kombinace pečení s přidáváním páry v různých poměrech a teplotách. U některých trub je moné i vaření ve 100% páře při teplotě 98°C, co je příprava pokrmů, která zachovává maximum vitamínů a minerálních látek.
Speciální kategorií jsou parní trouby, které připravují pokrmy výhradně v páře. Jsou zpravidla v kompaktním provedení, které můete zabudovat vedle nebo nad stejně provedené horkovzduné trouby.
| Parní trouba Electrolux - parní generátor |
Mikrovlny
Příprava pokrmů pomocí mikrovln bývá kombinována s moností grilování a pečení pomocí horkého vzduchu i v samostatných spotřebičích, proto je logické, e se prosadila mezi vestavnými spotřebiči, které bývá zpravidla v kompaktním provedení. Některé samostatně stojící mikrovlnné trouby umoňují vestavění pomocí speciálních rámečků. Toto řeení je na ústupu, protoe neposkytuje jednotný design vech spotřebičů v kuchyni.
Způsoby čitění
Důleitost jednoduchého čitění trub bývá často podceňována. Pokud si ale zkusíte vyčistit neupravený vnitřní prostor trouby od mastných nečistot, pochopíte kolik námahy mohou systémy pro jednoduché čitění uetřit.
Nejjednoduím je vyuití hladkého smaltu, který nedovolí nečistotám přilnout a tak je jeho očista o poznání jednoduí. Tento smalt můe být kombinován s parním čitěním, při kterém je vyuívána čistící schopnost páry vzniklé z vody přidané do varného prostoru (Aqua clean, Water Clean, parní čitění,
).
Katalytické plechy odbourávají mastnoty i při nízkých provozních teplotách pomocí speciálního povrchu. Jejich málo známou nevýhodou je nutnost plechy po jejich vyčerpání vyměnit.
Nejdokonalejí metodou, při očistě vnitřní prostor trub opravdu jednodue je pyrolýza. Ta vyuívá velmi hladkého smaltu a teploty a 500°C, pomocí které spálí vechny nečistoty na jemný prach, který lze jednodue setřít vlhkým hadříkem. Jde o technicky náročný proces, pro jeho uskutečnění je nutná perfektní izolace vnitřního prostoru, uzamčení dvířek trouby při vysokých teplotách, nebo zachování přijatelných teplot dvířek, které se řeí troj a čtyřnásobným zasklením.
| Trouba Bosch vybavená pyrolýzou, která znamená jednoduché, ekologicky nezávadné a efektivní čitění. | Podle evropské normy by oteplení dvířek trouby nemělo přesáhnout 60°C, co znamená při 20°C v místnosti maximálně přípustnou teplotu předního skla 80°C. Moderní trouby vak dosahují podstatně niích hodnot. U řady trub nepřesahuje teplota dvířek při pyrolýza 65°C.
Nejmodernějí pyrolytické trouby mohou být vybaveny několika programy podle stupně znečistění a katalyzátorem, který odstraňuje zápachy vzniklé při spalování nečistot.
Do nedávna nebylo pyrolytické čitění proveditelné u parních trub, dnes jsou na trhu trouby s pyrolytickým čitěním a připařováním, take se časem jistě dočkáme i plnohodnotného parního provozu u pyrolytické trouby.
Programové vybavení
Zkuené kuchařky jistě nebudou mít problém nastavit troubu tak, aby výsledky pečení byly perfektní i bez nejrůznějích automatik, ale moderní přístroje jejich zkuenosti nahrazují. Bez ohledu na název systému inteligentních programů (6. smysl, Auto Pilot, IQ ...) jde vdy o speciální programy určené pro přípravu konkrétních pokrmů. Podle zvoleného programu a zadané váhy surovin spustí elektronika jednotlivé části přístroje podle konstruktéry naprogramovaného algoritmu, který přesně stanoví teploty a časy po které bude pokrm připravován. Elektronika měří průběhy teplot, vlhkosti a podle nich program upravuje tak, aby pokrm byl co nejchutnějí.
Některé přístroje jsou vybaveny zapichovací teplotní sondou, která měří teplotu uprostřed bloku masa a tak umoňuje řídit proces pečení jetě přesněji.
Vdy máme monost vybírat přímo způsob ohřevu, ale stále častěji trouby umoňují vybírat z ovládacího menu přímo pokrmy, které připravujeme a přístroj sám zvolí způsob jejich přípravy, take se nemusíme o nic starat. Elektronické ovládání komunikuje pomocí českých menu nebo piktogramů, které mám na základě vloených dat také předepíí do které úrovně máme zasunout plech a pokud je potřeba vyzvou nás v průběhu pečení k otočení pokrmu. Pozor, při automatickém pečení troubu neotevírejte pokud to automatika nevyaduje. Kadé otočení by naruilo probíhající program a pokrm by potom nebyl správně připravený. Zpravidla si také můete uloit některý ze svých postupů pečení do paměti, abyste jej mohli kdykoli jednodue pouít.
Novinkou jsou programy pro nízkoteplotní pečení, které se stává hitem díky lepímu zachování nutričních hodnot, minimálnímu úbytku hmotnosti masa a výbornou chu i barvu masa. Nízkoteplotní programy ale vyadují mnohem více času na pečení.
Výhodou bude jistě také monost nastavení nízkých teplot (a od 35°C), které vyuijete například při suení ovoce, hub nebo bylin.
| Trouba AEG vybavená zapichovací teplotní sondou |
Programové vybavení se stará u moderních trub i o správný průběh čistících programů včetně pyrolýzy.
Uitečné doplňky
Určitě stojí za to, zamyslet se nad vnitřním vybavením. Pokud investujete do pyrolytické trouby, pak by stálo za úvahu aby i pečící plechy a boční mříky bylo mono takto čistit. Zatím neexistují výsuvy, které by nebylo nutné před pyrolýzou sejmout, ale i toho se jistě časem dočkáme.
Dnes jen málo trub je vybaveno otočným grilovacím roněm. Pouití tohoto vybavení umí značně znečistit pečící prostor, take se přímo nabízí pyrolýza jako souběný poadavek. I takové kombinace ji výrobci nabízejí.
Ke zvýení bezpečnosti manipulace s potravinami v troubě přispívá monost vysunout pečící plech co nejvíce mimo prostor trouby. Jasným favoritem v této oblasti jsou plnovýsuvy vyváející plech zcela mimo prostor trouby, kterými jsou některé trouby vybaveny, případně je moné je dokoupit. Nápaditou variantou jsou samočinné výsuvy, které se vysunou vdy při otevření dvířek.
Protoe je moderním povrchem nerez, je vhodné při nákupu dbát také na to, aby na něm neulpívaly otisky prstů, které by bylo nutné stále čistit. Větina výrobců ji vyuívá nerez s povrchovou ochranou proti otiskům prstů.
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|