Elektronicky řízený tlakový hrnec není úplně běným doplňkem naich domácností, a proto jsem rád přijal nabídku na jeho testování. Eta 0131 je presentován jako 3 v 1, tedy tlakový hrnec, rýovar a hrnec pro pomalé vaření.
První dojem
Z krabice jsem vybalil kromě hrnce s vnitřní nádobou a víkem jetě odměrku, a něco mezi velkou plastovou lící a naběračkou. Přibalen byl i návod a letáček s několika recepty. Návod mne trochu zklamal. Nenael jsem v něm nákres ovládacího panelu, ani návod jak vyuít hrnec pro pomalé vaření, kterému neodpovídá ani maximální nastavitelná doba pouití 99 minut, která bývá u pomalého vaření delí. Tuto funkci vak výrobce presentuje i na letáku s kuchařkou. Naopak je zde popis, jak v hrnci péct dortové korpusy.
Ovládání
Hrnec můeme pouívat i bez víka, například kdy si vzpěníme cibulku jako podklad pro některé jídlo. Přitom stačí zapnout jakoukoli funkci mimo pečení a ohřívání. Bez víka bude hrnec nahřívat na vyí výkon, při kterém zahřívá potraviny do varu.
Pokud nasadíme víko, přístroj přivede potraviny do varu, zavře ventil a po zvýení tlaku na programem nastavenou mez začne odpočítávat čas přípravy pokrmu. V tomto případě můeme vyuít jeden z deseti přednastavených automatických reimů, při kterém lze vyuít i odloení začátku vaření, nebo ruční nastavení času přípravy. Pomocí oddělených tlačítek můeme vyuít také pečení korpusů a udrování teploty jídla (60-70°C).
Zkuenosti
Jako první jsem připravil zelnou polévku pomocí ručního nastavení času přípravy. Nejprve jsme vařil brambory s nastaveným časem 10 minut a poté 15 minut zelí s uzeným, cibulí, kořením a dalími přísadami. Zelí za tu dobu perfektně změklo a polévka byla vynikající. Na talíři jsem ji jetě zjemnil kysanou smetanou.
Ovládací panel tlakového hrnce Eta 0131 zajiuje vechny monosti nastavení a sledování času do konce přípravy.
Vaření rýe jsem vyuil pro 30 dkg rýe, kterou jsme propláchl a doplnil 0,5 l vody, cibulí a kořením. Automatický program rýe pracoval bezvadně. Rýe byla uvařená velmi dobře.
Abych vyzkouel recept z letáku, připravil jsem kuře po provensálsku. Doporučuji recept dodret s výjimkou mnoství vody, které bych pouil méně. Výsledný pokrm byl chutný, jen měl trochu více omáčky, ne jsem povaoval za nutné. Recept na korpus dortu podle návodu se podařil rovně skvěle.
Příklady vaření
potravina
program
čas přípravy
spotřeba
zelňačka 2 kg + 2 l
ruční
10 + 15 min
0,292 kWh
kuře po provensálsku 2,3 kg + 500 ml
drůbe
60 min / uzavřené 42 min
0,464 kWh
rýe 300g + 500 ml
rýe
22 min
0,165 kWh
dort 350 g
pečení
24 min
0,119 kWh
Hodnocení
A na neexistenci inzerované monosti pomalého vaření jsem byl s přístrojem velmi spokojen. Doby příprav jsou krátké a jídlo lze připravovat v přístroji,
Na spodní straně víka najdeme tlakový ventil, tlakovou pojistku i pojistku proti otevření víka při tlaku v nádobě.
včetně například smaení cibulky, stejně jako v běném hrnci. Přednastavené programy poskytují velmi dobré výsledky a dokonce i korpus dortu byl upečen akorát. Díky přímému ohřevu a tlakovému principu vaření vzniká úspora energie, která bude poměrně vysoká. Manipulace s přístrojem je jednoduchá a ovládání intuitivní. Bezpečnost hlídají snímače teploty a tlaku, pozor si musíte dávat jen při ručním vypoutění páry po ukončení ohřevu, kdy je potřeba sníit tlak v hrnci pro otevření víka.
Jedinou slabinou tak zůstává návod k pouití, který by si zaslouil přepracování.
Technické údaje
tlakový hrnec Eta 0131
druhy ohřevu:
Tlakový ruční + 9 programů, pečení, udrování teploty
max.příkon:
900 W
objem:
5 l
rozměry:
36 x 28 x 28 cm
hmotnost:
6,5 kg
cena:
2.990 Kč
Pro časopis Inspirace EURONICS č.2 / 2012 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz