Espresso Electrolux EEA250 - v přísluenství odměrka s pěchovadlem, 3 druhy sítek a páka (drák sítek)
Klasika je stále in
Recenze espressa Electrolux EEA250
U 14 let mám doma pákové espresso jednoho italského výrobce, které mi stále věrně slouí. A protoe jsem byl zvědav na porovnání funkce výrobků s datem výroby tak velmi vzdáleným, rád jsem přijal nabídku na otestování nového pákového espressa Electrolux EEA250. Dobrou kávu si vdy rád a často vychutnám. Po dobu delí ne měsíc jsem připravoval na tomto přístroji několikrát denně klasické espresso, capuccino i latte macchiato.
V černé barvě vyvedený přístroj je vybaven na zadní straně zásobníkem na vodu, jeho vysouvací víko trochu svádí k pouití místo madla. V návodu není takové pouití popsáno a proto bych doporučoval jej za víko raději nenosit. Na ovládacím panelu najdeme dvě bíle podsvícená tlačítka a středový otočný knoflík, kterým volíme vyuití pro přípravu kávy nebo horké páry či vody pomocí trysky. Do páky (dráku sítek a kávy) můeme vloit mikrosítko pro jednu nebo dvě kávy, či sítko pro kávu balenou v kapslích. Ze spodní části můeme vyjmout odkapávací misku s odděleným prostorem pro uloení právě nepouívaných sítek a plnící líce.
Součástí balení je i několika jazyčný návod, který správně a srozumitelně popisuje ve potřebné.
Nic sloitého
Jednoduché ovládání je opatřeno snadno pochopitelnými symboly, proto po úvodním naplnění vodu a propláchnutí systému můeme začít připravovat lahodnou kávu. Pokud připravujeme kávu, otáčíme knoflíkem doleva poté, co se trvale rozsvítí kontrolka na tlačítku vlevo. Naopak při tvorbě páry pro výrobu mléčné pěny nebo ohřev
Espresso Electrolux EEA250 - příprava espressa
nápojů otáčíme po rozsvícení kontrolky na tlačítku vpravo doprava. Jen pokud chceme horkou vodu, nezapínáme spínač vpravo, ale po trvalém rozsvícení kontrolky vlevo otočíme knoflíkem doprava.
Přístroj vyrábí na kávě hustou pěnu, která vzniká také díky průchodu dvojitým dnem kávových sítek, které jsou na vnitřní straně vybaveny mnostvím malinkatých otvorů, kdeto na venkovní jen jediným. Díky tlaku 15 barů a sítku tak dostaneme chuově výborné a efektní espresso.
Přístroj je vybaven i tryskou na lehání mléka pro výrobu cappuccina a latte macchiatta. Podmínkou je mít dobře vychlazené polotučné nebo nízkotučné mléko a nejlépe i konvičku ve které budeme mléko lehat. Pak je vytvoření husté pěny hračkou.
Důleitá je čistota
Po přípravě kávy je nutné vyklepnout zbytek kávy ze sítka. K tomu slouí vyklápěcí drák sítka na páce. Káva zbude zřejmě díky dvojitému sítku po vyluhování poměrně mokrá, co její vyklepnutí trochu stěuje. Také propláchnutí dvojitého sítka je potřeba udělat přímo v přístroji bez kávy, protoe otvory v sítku jsou mikroskopické a bez tlaku vodu nepropustí.
Latte macchiatto připravíte i v tomto kávovaru, jen ne automaticky. Nejprve naleháte mléko a do něj napustíte espresso. Jednoduché...
Při odvápňování je v návodu doporučeno pomocí mince odroubovat roub uprostřed spařovací hlavy a vyjmut ji. Myslí se tím vak jen sítko, které je umístěno na těle přístroje ve středu bajonetu, do kterého se vkládá páka s kávou. Odvápňování pak provedeme běným odvápňovacím prostředkem přidaným do vody.
Hodnocení
Pákové espresso Electrolux EEA250 vyrábí výbornou kávou s hustou pěnou přesně podle představ a popisu zkuených baristů. Perfektně zvládá i napěnění mléka pro cappuccino nebo latte macchiatto, proto jsem s ním byl velmi spokojen.
Technické parametry Electrolux EEA250
příkon:
1 250 W
provedení:
pákové
druhy příprav:
espresso, pěnění mléka, horká pára pro ohřev nápojů, horká voda
tlak:
15 barů
zásobník:
voda: 1,5 l, oddělitelný
rozměry (vh)
30,5 x 35,5 x 33,5 cm
hmotnost:
5,7 kg
Doporučená maloobchodní cena:
4.990 Kč
Pro časopis Inspirace EURONICS č.5 / 2010 Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz