|
Peču, peče, pečeme
Snad kadá rodina má doma troubu. Některá jako součást sporáku, velmi moderní jsou vestavěné spotřebiče. Zapomínat ale nesmíme také na mikrovlnné trouby, které mohou v omezené míře pečící trouby nahradit a jsou navíc v některých svých funkcích těko zastupitelné. Řeč tedy bude o velmi irokém spektru spotřebičů, mnoství různých způsobů příprav pokrmů, které nabízejí a zmíním se také o přístrojích velmi příbuzných.
Moderní pečící trouba ji příli nepřipomíná staré trouby ve velikých kachlových kamnech, ve kterých vařily nae prababičky a řada generací před nimi. Asi u se nedovíme, zda pečení v pecích, které povaujeme za předchůdce trub, vzniklo díky potřebě pečení chleba, nebo jako prostředek na kvalitnějí přípravu masa ne při opékání na ohni, ale jisté je, e lo o jeden z prvních lidských vynálezů v oblasti specializované přípravy jídel. Pec na chleba vytápěná dřevem existovala velmi dlouhou dobu a o její dokonalosti svědčí i to, e se z některých jejich principů opět poučují výrobci moderních zařízení. Ale k tomu se jetě dostaneme.
Kadá potravina chce své
Základní, dnes ji ojedinělou konstrukcí, je trouba vybavená jen spodním a horním ohřevem, který lze zapnout současně, nebo vyuít horní část zvlá jako gril. Tento klasický způsob pečení nejvíce napodobuje způsob přípravy v troubě na dřevo a hodí se pro pečení pečiva na plechu i ve formě nebo masitých pokrmů. Rozířením je zpravidla přepínatelný gril, take můeme vyuít mení nebo větí grilovací plochu. Nabízí zpravidla také pečení spodním ohřevem, který je vhodný například pro přípravu pizzy. Zapnutí jen horního tělesa vyuijete pro gratinování nebo hnědnutí pečiva.
Dnes tuto konstrukci pouívají ji jen jednoduché přístroje jako malé stolní trouby, někdy doplněné elektrickou varnou plotýnkou, vhodné pro chaty, chalupy nebo jednotlivě ijící lidi.
Velkým pokrokem v cestě zdokonalování trub, bylo zabudování ventilátoru do zadní stěny, který měl za úkol zvýit účinnost ohřevu a dosáhnout rovnoměrnějí rozloení teplot. V řadě přístrojů najdeme tento princip, avak díky nejednotnosti názvů se s ním můeme setkat pod označením takového přístroje jako multifunkční trouba a bohuel i jako horkovzduná trouba. O plnohodnotnou horkovzdunou troubu se vak nejedná. Umoňuje vyuívat niích teplot při pečení, v případě drobného pečiva lze vyuít dvou úrovní, ale nově například i suení nebo rozmrazování.
| Kombinovaná parní trouba AEG-Electrolux 98203-5-M. Na zadní stěně je umístěn ventilátor, nahoře grilovací těleso a ve dně trouby je vidět vyvíječ páry. |
Teprve přítomnost zadního kruhového tělesa umoňuje plnohodnotný horkovzduný ohřev, který lze vyuívat bez nutnosti zapnutí spodního nebo horního ohřevu. Někdy je označován jako 3D horký vzduch. Výhodou je vak monost takovou kombinaci ohřevů vyuít. Horkovzduný ohřev umoňuje přípravu pokrmů na více úrovních současně. Zpravidla lze naplnit troubu a třemi plechy, přičem na kadém můe být zcela jiný pokrm a přesto se vůně pokrmů nesmíchají. To etří nejen čas nutný pro přípravu pokrmů, ale i energii. Výhodou je opět vyuití niích teplot pro úpravu pokrmů, zhruba o 20°C a rovnoměrný ohřev. Horký vzduch v kombinaci se spodním ohřevem vyuijete pro přípravu pizzy, moučníků, mas nebo hranolků. Horký vzduch v kombinaci s grilem je vhodný pro přípravu drůbee, rolád, rostbífů a vude tam, kde je vhodné rychle zatáhnout horní vrstvu masa.
Nové přípravy pokrmů
Zcela samostatným přístrojem byla původně (a dodnes je) parní trouba, která pracuje pomocí vyvíječe páry, ve které potraviny vaříme. Pára předává energii potravinám podobně jako při vaření ve vodě, nedochází zde ale k odplavování vitamínů a minerálních látek rozpustných ve vodě, co zachová potravinám chu i hodnotné látky. Proto je tento způsob vaření zdravějí. Vyuívá se předevím pro přípravu zeleniny, ryb ale i některých mas.
V poslední době se objevují kombinace multifunkčních trub s parními funkcemi, označované jako kombinované (multifunkční) parní trouby, co ale nemusí znamenat, e trouba umí plnohodnotnou parní přípravu pokrmů, ale můe jít jen o zvlhčování párou při jiném (například horkovzduném) druhu ohřevu. Existuji ale i kombinace, které samostatné parní vaření umí a název multifunkční parní trouba si zaslouí. Tím ale nechci zatracovat trouby, které s párou pracují jen ve spojení s jiným druhem ohřevu. Pára v těchto reimech pomáhá k výrazně lepím výsledkům při pečení mas, chleba i moučníků, podobně jako si zkuené hospodyňky pomáhaly nádobkami s vodou při pečení některých druhů pečiva i mas u starých jednoduchých trub.
Vysoce účinný je mikrovlnný ohřev. Ten je vyuíván zpravidla jen v mikrovlnných troubách, které mají zpravidla mení objem (do 31 litrů). Důvodem je nutný vysoký výkon mikrovln pro větí objem trouby. | Některé mikrovlnné trouby umoňují i horkovzduné pečení v kombinaci s mikrovlnami a přídavkem páry. | S příchodem těchto přístrojů vznikla nová řada domácích spotřebičů, která můe být konstruována jen pro ohřev pomocí mikrovln nebo častěji v kombinaci s grilem případně i horkovzduným ohřevem. Větina těchto přístrojů je pro rovnoměrnou distribuci mikrovln vybavena otočným talířem. Jetě nedávno se objevovaly názory o kodlivosti ohřevu mikrovlnami, které vak nikdy neměly opodstatnění. Protoe ohříváme přímo potravinu, odpadají vekeré ztráty energií při přenosech tepla a proto je tento způsob velmi energeticky úsporný. Navíc lze jídlo ohřívat ji na talíři, take odpadají dalí starosti s mytím nádobí a s tím spojené spotřeby energie.
Kombinace klasické multifunkční trouby s mikrovlnným ohřevem se zatím neuplatňuje.
Uitečné maličkosti
Prakticky kadý předchozí druh trouby vybavený grilem můe být vybaven otočným roněm, který je ideálním prostředkem pro přípravu grilovaných kuřat, pízů a aliků. Výsledky jsou skvělé, přesto vak je roněm vybaven jen malý zlomek přístrojů. Důvodem je pravděpodobně nepraktičnost pouívání, vyplývající z velké míry znečitění prostoru trouby při tomto způsobu přípravy.
V levnějích typech trub je nutné zasouvat pečící plechy do vylisovaných dráek v bocích trouby. Draí provedení mají snímatelné drátěné dráky, ale nejkomfortnějí je vysouvání plechů na pojezdech, které mohou být plnovýsuvné, co znamená, e celý plech lze vysunout mimo půdorys trouby a lehce tak pracovat s připravovanými potravinami. Některé značky nabízejí dokonce automatické výsuvy, které při otevření dvířek samy vysunou pečící plechy. Druhou cestou pro pohodlné vysouvání plechů je pečící vozík, co znamená e plechy jsou zavěeny na vyjíděcím vozíku tvořeným zčásti dvířky. Toto řeení je vak poměrně náročné a proto jej vyuívají jen některé značky u několika svých drahých modelů.
Podstatné je v praxi vybavení trouby plechy. Ani nae hluboké plechy ji dnes nejsou problém, dodávají se u větiny výrobců jako přísluenství, ale je jisté e v západním světě se s nimi nepotkáte. Česká buchta je evidentně nae specifikum. Důleité zejména u horkovzduných trub je pouívání správného tvaru plechu. Ten musí umoňovat správné obtékání plechu vzduchem, proto se při pouití neoriginálního plechu můe stát, e potraviny budou upečeny nerovnoměrně.
Roty jsou také běnou výbavou. Slouí k pokládání pečících nádob, případně přímo mas, pokud pod něj dáme plech na zachycování skapané mastnoty.
| Automatický výsuv Fagor |
V přísluenství můete najít například i drák plechů pro jejich snadné vyjmutí, stojánky na pečení drůbee, ale i speciální nádoby.
Speciality mikrovln
Speciální přísluenství je doménou zejména mikrovlnných trub. Pro samostatné mikrovlnné trouby se pouívaly hnědící nádoby, které ale pozbyly význam při zavedení grilů. Výborné jsou pečící pánve, které se rozhaví působením mikrovln během krátké doby na vysokou teplotu a lze v nich připravovat hranolky, pizzu, řízky a podobné pokrmy. Najdete je pod názvy Crisp talíř nebo pánev Panacrunch.
Nádoby na vaření v páře pomocí mikrovln jsou velmi uitečné, zejména pokud pro ně mikrovlnka má speciální program, který si var uvnitř nádoby pohlídá pomocí elektroniky.
I v mikrovlnných troubách lze za dodrení předepsaných podmínek vyuívat drátěné roty, případně dalí kovové pomůcky. Před jejich pouití vdy dodrujte zásady uvedené v návodu.
Jednoduché i sofistikované
Ovládání trub můe být omezeno na nastavení druhu ohřevu a teploty, co klade vysoké nároky na znalost kuchyňských úprav pokrmů. Na druhé straně stojí přístroje s tzv. vestavěným kuchařem, umonující vybrat v seznamu přímo pokrm, který chceme připravit, případně jeho hmotnost a o nic dalího se nestarat. Jednoduché ovládání pomocí dvou knoflíků dnes postupně nahrazují doteková tlačítka s LCD nebo LED displeji a dokonce i barevné displeje, které zjednoduují výběr z nabízených moností pečení.
Jednoduché mechanické ovládání, které umoňuje přepínání několika druhů ohřevu je doménou trub bez zadního horkovzduného topného tělesa a vnitřního ventilátoru. Je doprovázeno nastavitelným bimetalovým termostatem, který není příli přesný, ale pro způsob práce s touto troubou postačuje. V jen mírně vyí cenové hladině najdeme časovače s digitálními displeji, které ale neslouí k programování trouby, jen k nastavení času pečení nebo jako minutka. Přepínání druhů ohřevu je zde mechanické.
| Kombinovaná parní trouba AEG-Electrolux 98203-5-M. Přesné pečení na profesionální úrovni je dosaeno pomocí teplotní sopndy umístěné v mase. |
V poslední době zaznamenaly největí rozvoj přístroje s elektronickým ovládáním a LCD nebo LED displeji, které umoňují jednak velmi pohodlné a intuitivní nastavení, co podstatně zvyuje uivatelský komfort, ale předevím přesné řízení teplot, automatické řízení přepínání druhů ohřevu bez zásahu uivatele a průběné přizpůsobení přípravy pokrmů podle výsledků pečení. S takovou vymoeností u nemusíte o pečení nic vědět, trouba se o správný průběh pečení postará sama. Přístroj sám nastaví správné parametry přípravy ve správný čas a na konci jen oznámí, e je hotov, případně vás vyzve k otočení pečeného bloku masa. Nejpřesnějí je pečení s teplotní jehlou, kterou zapíchneme do středu masa a přístroj ohlídá jeho vnitřní teplotu. Elektronika umoňuje také pokročilé funkce, například dětskou pojistku, automatické vypnutí po dlouhé době nečinnosti, udrování teplot pokrmů a podobné.
Očista je někdy očistec
Kdo si vyzkouel vydrhnout připálený tuk z trouby ví, e nejde o nic jednoduchého ani v případě, kdy pouijeme účinnou chemii. Proto výrobci vyuívají několik technik aby docílili pohodlnějího a méně namáhavého čitění.
Čitění pomocí vodní páry. Do prostoru trouby nalijeme vodu a spustíme čistící program. Ten vyvine páru, která pomůe naruit nečistoty na vysoce hladkém smaltu. Po naruení je dobré nečistoty co nejdříve setřít, a pokud jetě nějaké zbudou, proces opakovat.
Katalytické (samočistící) plechy. Pracují na principu vsakování a degradace tuků za běných provozních teplot. Z hlediska pohodlí perfektní, ale za nějakou dobu je třeba plechy vyměnit. Ty se dodávají v sadách i pro výrobky, které je v základním provedení neměly.
Jistě nejdokonalejí je pyrolýza, která probíhá za teplot kolem 500°C. Při této teplotě se rozloí tuky i nečistoty a zbude po nich jen popílek, který stačí lehce setřít. Nevýhodou tohoto způsobu čitění je spotřeba energie, nutnost uzamknutí dvířek a jejich výborné teplotní izolace, která musí zamezit popálení od čelní stěny dvířek. Proto se vyuívá několikanásobného zasklení dvířek a jejich mechanického uzamknutí po dobu pyrolýzy.
Slovníček nových pojmů:
Trouby kombinované s párou
- Full Steam program pracující s párou po celou dobu pečení. Vhodný pro zeleninu, ryby nebo rýi.
- Interval half steam + heat střídá 1:1 páru s horkým vzduchem. Výborný pro krémové pokrmy, jídla z vajec a některé dezerty.
- Interval quater steam + head střídá páru a horký vzuduch v poměru 1:3. Vyuívá se pro pecení chleba, mas, moučníků, ohříváni i rozmrazování jídel.
Multifunkční trouby
- Set&Go funkce pro sputění předem nastavené přípravy pokrmu kterýmkoli tlačítkem. Vhodné pro přichystání jídla dětem.
- Heat&Hot doplňková funkce spustitelná po ukončení přípravy pokrmu. Udruje jej v teplotě 80°C po dalích 30 minut. Vhodné kdy mají strávníci zpodění.
- StayWarm udruje teplotu hotového pokrmu a 2 hodiny
- Booster zajistí co nejrychlejí náběh nastavené teploty. Vhodné pro předehřev trouby nebo rychlé zataení masa.
- Funkce zbytkového tepla při nastavení času konce pečení, vypne ohřev dříve a tím vyuije zbytkového tepla pro přípravu pokrmu. etří energii.
- WarmPlate funkce pro předehřev talířů před servírováním.
- hydroBaking vhodná pro ohřev pečiva, kynuté těsto i rozpékání hluboce zmrazených jídel. Pracuje s vlhkostí, která zůstává uvnitř trouby a tak se pečivo nevysuuje.
- SoftLight pomalý náběh a vypínání halogenového osvětlení trub.
- Váhová automatika stačí nastavit program a hmotnost potravin o ve dalí se trouba postará sama s perfektním výsledkem.
Mikrovlnné trouby
- Crisp talíř nebo pánev Panacrunch speciální nádoby, které se působením mikrovln zahřejí a lze v nich např. smait, péct pizzu nebo opékat.
- Inverter technologie umoňující přesné řízení výkonu magnetronu (mikrovln) pomocí řízeného měniče napětí. Důsledkem je přesnějí řízení, úspora energie a není nutný velký a těký transformátor (úspora místa = větí prostor pro ohřev).
Články s podobnou tématikou:
|
|
Poslední aktualizace 19.04.2016 00:00 Zaloení stránek 20.7.2005 Staňte se fanouky, dovíte se o nových článcích v předstihu.
|